Döda grodor flyter på ytan i Titicaca-sjön. Arkivbild.
Döda grodor flyter på ytan i Titicaca-sjön. Arkivbild.

Omkring 10 000 Titicacagrodor, en utrotningshotad art, befaras ha dött i en förorenad flod i Peru. Nu utreder miljömyndigheten Serfor vad som kan ligga bakom massdöden.

De senaste dagarna har mängder av stora, rynkiga, gröna grodor hittats flytande i floden Coata i södra Peru vilket gjort att en miljögrupp som arbetar mot utsläpp i vattendraget har slagit larm. I protest mot myndigheterna, som de anklagar för att inte bry sig om föroreningarna, tog de med sig 100 av de döda grodorna till torget i staden Puno som ligger precis vid Titicacasjön, Sydamerikas största sjö vars vatten och förgreningar utgör de unika grodornas enda habitat.

– Myndigheterna inser inte hur vi lever. De har ingen aning om hur omfattande utsläppen är. Situationen är outhärdlig, säger Maruja Inquilla som leder gruppens protester.

Titicacasjön, Sydamerikas största vattenkälla som ligger längs gränsen mellan Peru och Bolivia, är sedan flera år kraftigt förorenad. I januari i år kom länderna överens om att satsa över 500 miljoner dollar för att rensa upp utsläpp från industrier och hushållsavfall i området.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset