2030 ska samtliga plastförpackningar vara producerade i förnybar eller återvunnen plast.
2030 ska samtliga plastförpackningar vara producerade i förnybar eller återvunnen plast.

Mängden plats fortsätter öka med ett par procent varje år. Totalt handlar det om över 200 000 ton plastförpackningar årligen, rapporterar Sveriges Radio.

Plastens negativa påverkan på miljö är väldokumenterad i flera larmrapporter. Trots det fortsätter antalet plastförpackningar på i Sverige att öka, rapporterar Sveriges Radio.

”Bra material”

Totalt 215 000 ton plastförpackningar kom ut på den svenska marknaden 2017. Svensk dagligvaruhandel, vars medlemsföretag står för drygt 60 procent av plastförpackningarna, har gjort beräkningar som visar på att mängden kommer att fortsätta öka.

– Främsta skälet att det ökar beror på att det är ett så bra material. Sen ökar också dagligvaruhandeln totalt sett vilket gör att även mängden plastförpackningar ökar, säger Karin Brynell, vd för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel, till radion.

LÄS MER: Öljätten bojkottar plast – limmar ihop burkarna för miljöns skull

Lagar skärps

Samtidigt skärps lagar kring plasten både i Sverige och inom EU, som pratat om att bland annat förbjuda sugrör, bestick och tallrikar av plast. I Sverige handlar det om ett ökat ansvar för producenterna som bara bara får använda plastförpackningar när det anses nödvändigt.

Till 2030 ska alla plastförpackningar vara producerad i förnybar eller återvunnen plast. Det är ett tuff mål, enligt Karin Brynell.

– Det finns inte fossilfri plast så det räcker. Dessutom kan du inte alltid använda återvunnen plast i kontakt med mat, den är inte tillräckligt ren, säger hon.

LÄS MER: Ica slopar engångsprylar i plast – för miljöns skull

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om plast miljö