Nu börjar den svenska räddningstjänsten få slut på resurser.
Nu börjar den svenska räddningstjänsten få slut på resurser.

Det brinner på närmre 70 platser runt om i Sverige. Och nu börjar svenska räddningstjänsten få slut på resurser. "Det är en unik situation vi står inför just nu", säger Jakob Wernerman, operativ chef på MSB.

Under gårdagen rapporterades det om att italienska brandflygplan är på väg till Sverige för att hjälpa till i släckningsarbetet runt om i landet. Att man tar hjälp av andra länders styrkor har hänt tidigare, men det tillhör ovanligheterna, menar Jakob Wernerman från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Vi hade de italienska brandflygen här i början av sommaren också och innan dess var det 2014 och den stora branden i Västmanland. Skillnaden då var att vi kallade in dem till en specifik jättestor brand som var utom kontroll. Det är inte vanligt att vi gör det, men det är en unik situation vi står inför just nu med den brandrisk som vi har i princip hela landet, säger han till Metro.

LÄS MER: Andreas dramatiska filmer inifrån brandzonen: ”Brinner så in i helvete”

Allvarlig situation

I nuläget brinner på ett sextiotal platser landet över, vilket är en väldigt allvarlig situation, fortsätter han. 

– Det är allvarligt både i förhållande till de pågående skogsbränderna, men även kopplat till skogsbrandsrisken som vi ser i stort sett hela landet. Samtidigt är våra resurser begränsade. Det här har pågått under en längre tid, resurserna är ansträngda och vi ser ett behov av att förstärka hanteringskapaciteten på en nationell nivå.

LÄS MER: Italienska brandflygplan kallas till Sverige: ”Allvarligt läge”

Högtrycket som har legat över Sverige sedan i maj har gjort att torkan nu har spridit sig över hela landet. Och för räddningstjänsten är läget akut.

– Bränderna kommer att fortsätta så länge vädret ser ut på det här sättet. Det är inte mycket vi kan göra åt det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset