Enligt Human rights watch föreställer bilden en kvinna fastkedjad bakom sin familjs hem i Ponorogo. Enligt organisationen tvingas hon äta, sova och uträtta sina behov i rummet.
Enligt Human rights watch föreställer bilden en kvinna fastkedjad bakom sin familjs hem i Ponorogo. Enligt organisationen tvingas hon äta, sova och uträtta sina behov i rummet.

Enligt Indonesiska myndigheter hålls så många som 18 000 psykiskt sjuka faskedja i skjul och grottor vid sina hem. Detta trots att det varit förbjudet i snart 40 år. Det visar en ny undersökning från Human rights watch.

I en rapport som släpptes under måndagen kan Human rights watch visa på situationen för Indonesiens psykiskt sjuka. I rapporten, som går under namnet "Living in Hell" kan organisationen visa hur människor med psykiska sjukdomar stigmatiserar och tvingas leva under omänskliga förhållanden, ibland till och med fastkedjade. 

Mer än 57 000 i Indonesien med psykiska sjukdomar har utsatts för "pasung", att de blivit inlåsta eller fastkedjade, någon gång i sina liv. Enligt de senaste siffrorna är så många som 18 000 fastkedjade eller instängda just nu, vissa i överbefolkade institutioner och vissa vid sitt hem.

► LÄS MER: Kvinna i Indonesien fick spöstraff – för att ha närmat sig en man
 

En av de Human rights watch intervjuat är 26-åriga Agus.

– Både händerna och fötterna var bundna och jag satt här. De sa att jag fått djävulen i mig, säger Agus i Human Rights Watchs Video. I en dryg månad hölls Agus fastbunden i ett litet brädskjul som var så litet att han inte kunde ställa sig upp.

Indonesien har 250 miljoner invånare, men bara 600 till 800 psykiatriker och 48 mentalsjukhus. Enligt Human rights watch får så många som 90 procent av de som behöver psykiatrisk hjälp ingen sådan. 

De få institutioner som finns respekterar inte de psykiskt sjukas mänskliga rättigheter. En person som organisationen intervjuat beskriver det som "att leva i helvetet".

Human rights watch besökte 16 sådana insitutioner och fann att i 13 av dem tvingades de inlagda ta medicin eller alternativa "behandlingar" från helare. I vissa fall utsattes de för elstötar och tvingades regelbundet in i isolation.

Indonesiens regering har försökt förbättra situationen, men enligt Human rights watch är detta svårt att implementera eftersom makten i landet är så decentraliserad.

► LÄS MER: Flera döda i bombdåd i Indonesien
 

Human rights watch uppmanar nu regeringen att vidta åtgärder.

"Regeringen bör utveckla frivilligt och tillgängligt stöd och mental hälsovård som utvecklas i samverkan med människorna som lider av psykiska sjukdomar så väl som sjuksköterskor och psykiatriker", skriver organisationen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik