Personerna bakom de virtuella plånböckerna syns inte.
Personerna bakom de virtuella plånböckerna syns inte.

Handel med kryptovalutan bitcoin kan stödja penningtvätt och kriminell verksamhet. Nu går Finansinspektionen ut med en varning, rapporterar SVT Nyheter.

När du handlar med bitcoin, eller andra kryptovalutor, styrs det inte av några finansiella regelverk. Svenskarnas ökande affärer har fått Finansinspektionen att gå ut med en varning.

– Den som använder bitcoin riskerar att understödja penningtvätt, korruption eller terroristfinansiering, säger Lars Malmström, chef för Finansinspektionens konsumentenhet, till SVT.

Anledningen till att kriminella dras till kryptovalutor är att stora summor kan föras tvärs över jorden, vilket Skattemyndigheten har svårt att spåra.

LÄS MER: Daniel tappade bort bitcoins – till ett värde av 500 000 kronor

På darknet, den dolda delen av internet, är bitcoin det vanligaste betalningssättet, skriver SVT.

– Finns det ingen identifiering av vem som är vem i ett sådant här system så finns risk att personer gör saker som inte går att spåra, säger Lars Malmström.

Skulle du gå in på banken och vilja sätta in en stor summa kontanter skulle du behöva svara på ett antal frågor för att bevisa att pengarna inte kommer från något olagligt. Den som handlar med bitcoin behöver inte göra det.

– Man ser bara vilka så kallade virtuella plånböcker som har handlat med varandra. Personerna bakom dessa plånböcker syns inte, vilket gör det möjligt att föra över stora värden helt anonymt.

LÄS MER: Hackers stal bitcoin – värda 543 miljoner kronor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bitcoin