Enligt Australian Koala Foundation kan det nu finnas så få som 80 000 koalor kvar i Australien.
Enligt Australian Koala Foundation kan det nu finnas så få som 80 000 koalor kvar i Australien.

Antalet koalor har blivit färre och färre under de senaste åren. Nu menar Australian Koala Foundation att de omtyckta djuren är "funktionellt utrotade". "Australierna är trötta på att se döda koalor på vägarna", säger stiftelsens ordförande Deborah Tabart.

Antalet koalor blir allt färre för varje år. Enligt PBS visade forskning 2016 att det fanns cirka 329 000 kvar i Australien, med reservation för att antalet kunde vara både högre och lägre.

Enligt Australian Koala Foundation kan det nu finnas så få som 80 000 koalor kvar i landet.

LÄS MER: Koala hittad fastskruvad i träbjälke

Stiftelsen menar nu att koalorna är ”funktionellt utrotade”, vilket innebär att de har svårt att föröka sig och skapa en ny generation av sin art utan att riskera inavel och genetiska sjukdomar.

”Oroar sig för koalornas säkerhet”

Forskning har visat att de största hoten mot koalor är värmeböljor orsakade av klimatförändringar, samt att deras naturliga livsmiljö försvinner.

– Jag vet att australierna oroar sig för koalornas säkerhet och att de är trötta på att se döda koalor på vägarna, säger Deborah Tabart, ordförande för Australian Koala Foundation, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Australien tillåter friare kängurujakt

Nu vill hon se att landets politiker vidtar nödvändiga åtgärder och inför ”Koala Protection Act”, som i så fall skulle ge ett utökat skydd mot koalornas levnadsmiljö.

– Koalornas framtid ligger nu i deras händer, säger Deborah Tabart.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset