Mycket skärmtittande kan få barnens öhonmuskelr att krampa och låsa sig, enligt opitker. 
Mycket skärmtittande kan få barnens öhonmuskelr att krampa och låsa sig, enligt opitker. 

Antalet närsynta barn har ökat med 400 procent sedan 40-talet. Enligt läkarna är skärmtittandet en betydande bov i dramat, rapporterar SVT Nyheter.

40 procent av barn i Sverige är närsynta i dag. För 70 år sedan var siffran mellan 8 och 9 procent, skriver SVT Nyheter.

Optiker tror att skärmtittandet kan vara en orsak till den 400 procentiga ökningen av antalet närsynta barn.  Att titta på en surfplatta på nära håll gör att musklerna anpassar sig efter det och de blir svårare att kontrollera. Att istället låta ögonen titta på något vi gör i 3D stimulerar ögonen på ett annat sätt, menar  Rune Brautaset, lektor vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet .

– Vi var skapade för att göra något i 3D med händerna – sticka, göra en figur eller verktyg, säger han till SVT Nyheter.

►LÄS MER: Barn om disketten: "Jag vet – det är ett busskort!"

Enligt Rune Brautaset kan för mycket skärmtid få barnens ögonmuskler att krampa och låsa sig, vilket leder till så kallad falsk närsynthet, som i värsta fall kan leda till permanent närsynthet. Även falsk närsynthet har ökat, skriver SNT Nyheter.

►LÄS MER: Vad är lagom skärmtid?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset