Skatteverket larmar om att det är slut på personnummer.
Skatteverket larmar om att det är slut på personnummer.

Personnumren är slut – och Skatteverket tvingas skapa påhittade födelsedagar, rapporterar DN. Över 2 500 individer är drabbade.

Det svenska personnumret infördes 1947. Sedan dess har det varit uppbyggt av tio siffror och ett skiljetecken. Individens födelsedatum – år, månad och dag – har utgjort de sex första siffrorna. Följt av en fyrsiffrig kod.

►LÄS MER: Christian, 31, varnar för bluff på Facebook: ”Ville ha personnummer”

Problemet är att personnumren är slut för många datum, avslöjar DN. Därför har över 2 500 personer tilldelats personnummer där födelsedatumet inte stämmer överens med det riktiga födelsedatumet.

– Det var krångligt innan vi byggde om vårt it-system. Dessa personer får ett personnummer där födelsedagen är i närheten av den riktiga. Sedan sparar vi uppgiften om den faktiska födelsedagen i folkbokföringen, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till DN.

Problemet ska främst röra invandrare från länder där folkbokföringen inte är så välutvecklad. Enligt tidningen finns det vissa år och datum som är extra problematiska. Födelsedatum runt den 1 januari och 1 juli för personer födda på 1950- och 1960-talen är överrepresenterade för invandrare.

– Om födelsedagen är den 1 januari och det är slut så får man i stället sätta den 2 januari. Blir det slut på andra januari, får man sätta tredje. Blir det slut på tredje så får man fjärde. Och så vidare, säger Ingegerd Widell till DN.

Detta är inget nytt problem för Skatteverket. Redan för nio år sedan larmade man om att personnumren höll på att ta slut för en rad födelsedatum.

Det finns förslag på åtgärder. Ett förslag är att lägga till en extra siffra. Men kostnaderna skulle bli för stora för samhället, rapporterar DN.

– Vi avråder andra länder från att införa ett sådant system som vi har i Sverige, säger Ingegerd Widell till DN.

LÄS MER: Rörde ihop siffrorna i personnummer – blev av med 115000 kronor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi