Terrororganisationen IS tjänar stora pengar på smuggelcigaretter som säljs i Sverige.
Terrororganisationen IS tjänar stora pengar på smuggelcigaretter som säljs i Sverige.

Terrororganisationen IS uppges göra pengar på smuggelcigaretter som säljs i Sverige. Försäljningen omsätter stora belopp, uppger förre chefen för rikskriminalens narkotikarotel till Aftonbladet: ”Jag är säker på att pengar går ner till IS på det här sättet”, säger Walter Kegö till tidningen.

Förra året beslagtog Tullverket 46 miljoner cigaretter, men enligt myndigheten är det en stor andel cigaretter som kommer in i landet utan att upptäckas. 

Och nu kommer uppgifter om att smuggelcigaretter som säljs i Sverige finansierar IS verksamhet, skriver Aftonbladet. 

► LÄS MER: Det här bör du veta om IS

Enligt Walter Kegö, tidigare chef för rikskrims narkotikarotel och numera vid UD-stödda institutet för säkerhet- och utvecklingspolitik, får IS pengar från smuggelcigaretter som säljs i Sverige. 

– Det finns en hel del information som visar att det är så. Jag är säker på att pengar går ner till IS på det här sättet, säger han till tidningen.

Enligt Kegö organiseras smugglingen av tjejtjener som sympatiserar med IS. Cigaretterna som säljs kommer från Östeuropa, Vitryssland och Ryssland. En långtradare med cigaretter kan ge 10 miljoner i vinst, skriver Aftonbladet. 

► LÄS MER: Falsk diplomat smugglade cigaretter

En av gärningsmännen som genomförde attacken mot franska magasinet Charlie Hebdo var tidigare dömd för bland annat cigarettsmuggling. 

Före detta rikspolischefen Björn Eriksson, som nu är ordförande för den privata säkerhetsindustrin branschorganisation, säger till Aftonbladet att  smuggling traditionellt har varit en stor inkomstkälla för terrorgrupper.

– Förr var det mycket knark och vapen. Nu är man inne på områden som har lägre upptäcktsrisk och straffvärde, till exempel cigaretter och alkohol. Köper du smuggelcigaretter kan du röka något som kommer från IS eller andra terrorgrupper, säger Björn Eriksson till Aftonbladet. 

► LÄS MER: Djupt dike ska stoppa smuggling

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset