Dåliga nyheter för den som gillar vin. De stigande temperaturerna som orsakas av växthuseffekter hotar vinproduktioner i Medelhavsregionen, enligt en ny rapport.

Rapporten publicerades i ”The Temperature Journal” och fokuserar på vinproduktionen på Cypern, där vinodlare ofta arbetar i upp till 36 graders värme, vilket The Independent uppmärksammade igår.

LÄS MER: NASA:s varning: Här är hotet mot ditt vin

De stigande temperaturerna under sommarmånaderna leder till ökad stress för odlarnas metabolism och hjärt- och kärlsystem. På grund av besvären har arbetskraften inom vinodlingen på Cypern minskat med 27 procent och produktionen minskat i tid med 15 procent.

Temperaturökningen påverkar också vindruvornas smak eftersom druvorna är mycket känsliga för förändring i miljön de växer i. Att flera kända vingårdar riskerar att förfalla, kan enligt rapporten komma att bli ett av de tydligaste tecknen på växthuseffektens ökade påverkan på klimatet.

LÄS MER: Så lyckas du med vinprovningen hemma

Något som däremot är en positiv förändring är att andra vinodlingar i områden som innan haft lägre temperaturer nu kan bli mer populära.

Till exempel växer intresset för brittiskt mousserande vin. De stigande temperaturerna har gjort att områdena som producerar bubbel i sydöstra England närmar sig temperaturer som liknar de i Champagnedistriktet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset