Världen ser allt sämre. Och det är stirrandet i skärmar och böcker som är den stora boven. ” Skolbarnen ska gå ut på rasterna och inte sitta och uggla och titta i sina mobiltelefoner”, säger forskaren Tony Pansell.

S:t Eriks ögonsjukhus.

Tony Pansell har sett ett samband mellan solljus och närsynthet.

Världen håller på att bli närsynt. Enligt australiensiska Brien Holden Vision Institute kommer varannan person vara myopisk – närsynt – år 2050. I vissa länder i Asien är man redan förbi 50 procents närsynthet och även i Sverige visar studier på samma fenomen, enligt Tony Pansell, optiker och docent på S:t Eriks ögonsjukhus.

– På 30-talet mätte man synfel bland unga grabbar som mönstrade och då var det 9 procent som hade närsynthet. När liknande mätningar gjordes på 00-talet låg det på 38 procent.

Generna går inte att göra så mycket åt – har du en närsynt mamma och pappa kommer du antagligen att bli närsynt själv – men det som driver den oroväckande trenden är andra faktorer. Bilden av en plugghäst med glasögon och näsan i en bok är faktiskt inte helt tagen ur luften.

► LÄS MER: Små skärmar kan orsaka närsynthet

– Mängden närarbete i kombination med bristen på utomhusvistelse verkar hänga ihop. Barn och ungdomar som läser mycket och tittar mycket på skärmar och inte får tillräckligt med dagsljus ligger i riskzonen, säger Tony Pansell.

Dagsljus har en skyddande effekt mot närsynthet och i studier har barn som vistats mer utomhus utvecklat mindre närsynthet jämfört med en grupp som inte fått så mycket dagsljus – trots att de båda pluggat lika mycket. 

Skillnaden beror sannolikt på ökad produktion av substansen dopamin i näthinnan när man vistas utomhus, menar Tony Pansell, och forskargupper och läkemedelsföretag försöker nu utveckla dopaminbehandling till barn så att de ska slippa bli närsynta.

– Det pågår flera vetenskapliga studier som visar väldigt lovande resultat men det lär dröja innan det finns behandling på marknaden.

En gåta är varför vi i Norden inte är mer närsynta när vi får mindre solljus än många länder i Asien där närsyntheten är mer utbredd. En förklaring tror Tony Pansell är att vi börjar i skolan relativt sent jämfört med exempelvis Singapore där barnen sitter i skolbänken så tidigt som i treårsåldern.

► LÄS MER: Född först ser sämst

För att vända eller i alla fall bromsa utvecklingen måste vi få till ett helt förändrat synbeteende redan från att vi är barn.

– Vad vi vet är att ju närmre du håller skärmen eller boken desto snabbare utvecklas närsyntheten så att öka avståndet lite är en enkel sak. Sen verkar det vara viktigt att ta naturliga pauser och att vistas utomhus. Skolbarnen ska gå ut på rasterna och inte sitta och uggla och titta i sina mobiltelefoner, säger Tony Pansell.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa