Helsingborgs Jordan Larsson fick tröjan avsliten av hemmasupportrar.
Helsingborgs Jordan Larsson fick tröjan avsliten av hemmasupportrar.

Helsingborg förlorade kvalet mot Halmstad.Efter matchen utbröt tumult på planen där Jordan Larsson attackerades av de egna fansen.– Hade jag sett det hade jag förmodligen varit inne och vevat ordentligt, säger Henrik Larsson.

Efter att Halmstad säkrat den allsvenska platsen, och i samma stund skickat ner Helsingborg i superettan, utspelade sig skandalscener på Olympia.

Maskerade supportrar sprang fram till hemmaspelaren Jordan Larsson och slet av honom tröjan. På tv-bilderna såg det även ut som att personer slog mot spelaren innan de fördes bort från planen.

Managern Henrik Larsson var också i närheten när tumultet utbröt.

– Jag förstår deras frustration och det är väl en anledning till att jag själv går fram – eftersom jag är arg, irriterad och frustrerad. När jag inser allvaret precis i det som har hänt, det var väl inte det smartaste av mig, säger han på presskonferensen.

Inte gå ensam

Han uppfattade dock inte att supportrarna gick till attack mot sonen Jordan Larsson.

– Och hade jag sett det hade jag förmodligen varit där inne och vevat ordentligt, eftersom de måste tänka till litegrand. Åtta-tio minuter tidigare jublar de över att han gör 1–0.

Henrik Larsson fortsätter:

– Jag vet att jag bor och verkar i staden. Förmodligen får man väl kika över axeln både en eller två gånger, men det får jag väl ta. Jag är 45 år gammal. Se till så att man inte går för mycket ensam bara. Jag tycker inte det är så modigt av dem att maskera sig och komma ner och göra det de gör.

TT: Du menar att du kommer att vara rädd för din egen säkerhet nu?

– Det är fullt möjligt. Jag vet inte. Det är inga problem. Jag har gott om hundar hemma, så det är inga bekymmer.

Jordan Larsson gick själv rakt igenom den mixade zonen och ville inte ge några intervjuer efter matchen. Högerbacken Andreas Landgren såg själv inte hela situationen.

– Det är tråkigt att våra spelare och ledare ska behöva hamna i en sådan situation, säger Landgren.

Under den tunga säsongen, där Helsingborg först i den sista allsvenska omgången säkrade kvalplatsen, har spelarna flera gånger fått prata med frustrerade supportrar efter matcher.

– Det har varit ett tufft år. Vi har pratat med fansen under året och förstår deras besvikelse. Sedan kopplat till det som händer där ute i dag. Nu såg jag inte allt som hände, men det finns gränser också. Och de tycker jag att man går långt över i dag, säger Landgren.

"Oacceptabelt"

Klubbdirektören Mats-Ola Schulze poängterar att trygghet och säkerhet är allt.

– De scenerna som utspelar sig är fullständigt oacceptabelt. Det har ingenting att göra med Helsingborgs IF och Olympia, säger klubbdirektören Mats-Ola Schulze.

– Det ligger så långt bortom den värdegrund vi har i vår förening, fortsätter han.

Klubbdirektören kan inte ge några svar kring säkerhetsarbetet.

– Där får man göra en vettig analys, snarare än att stå och tycka och tänka här, säger Schulze.

Enligt polisen fortsatte oroligheterna utanför Olympia efter matchen.

– Där är stökigt, väldigt stökigt på plats. Supportrar som dröjt sig kvar rör sig runt Olympia och man har gjort flera rusningar och kastat saker mot poliserna, säger Fredrik Bratt vid polisen i region Syd till TT.

Ett stort antal polispatruller och ordningsvakter fick hålla isär supportrarna utanför arenan. Poliser och ordningsvakter utsattes för stenkastning, och enligt polisens hemsida har två poliser fått handskador i samband med oroligheterna.

– Supportrarna har nu rört sig bort från Olympia och ner mot Kärnanparken och tar sig ned mot stan. Vi försöker följa med där, säger Fredrik Bratt.

De Halmstadsupportrar som kom till matchen med bussar är på väg tillbaka till Halmstad.

– Så vitt jag förstår har de kunnat lämna Helsingborg på ett säkert sätt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset