Gif Sundsvalls Eric Larsson firade 1–1-kvitteringen i bortamötet med Gefle.
Gif Sundsvalls Eric Larsson firade 1–1-kvitteringen i bortamötet med Gefle.

Gefle var på väg att sätta rejäl press på Helsingborg i jakten på kvalplatsen.Då fick Skånelaget oväntad hjälp av en sällsynt målskytt.Eric Larssons 1–1-kvittering i slutet av fredagens norrlandsmöte var Sundsvallsbackens blott tredje tävlingsmål i allsvenskan och superettan på totalt sjuår.

Senast Eric Larsson nätade var i Superettan 2013, även då för Gif Sundsvall.

Och det enda allsvenska mål som han har noterats för tidigare gjorde Sundsvallsbacken just för Gefle 2012.

Men nu är det Sundsvall och jakt på nytt allsvenskt kontrakt som gäller för Eric Larsson, som mot Gefle fick på ett stenhårt skott med vänstern tjugo minuter in i andra halvlek.

Kan bli klart på söndag

Om Helsingborg förlorar på söndag kommer just det målet göra att Sundsvall – mest troligt –är klart för allsvenskan även 2017 då det skiljer stort i målskillnad mellan lagen.

För nästjumbon Gefle ser det tyngre ut i den fortsatta jakten på en kvalplats och fortsatt spel om nytt kontrakt.

Helsingborg har visserligen kvar att spela sin match i omgång 27, på söndag borta mot Örebro, men skånelagets långvariga kräftgång har hållit kvaldörren fortsatt öppen för nästjumbon Gefle som nu fick se den där luckan täppas till lite igen.

Bertilsson öppnade

För kvitteringen blev såklart en rejäl kalldusch för hemmalaget som hade segervittring efter att Johan Bertilsson krutat in 1–0 efter sjutton spelade minuter, ett mål som var på väg att ge Gefle deras dess blott andra hemmavinst och fjärde seger totalt.

En seger som i sig hade kunnat sätta rejäl press på Helsingborg i jakten på en kvalplats då det vid Gefleseger bara hade skiljt två poäng inför Helsingborgs match i omgången.

Nu är Gefle visserligen med i racet fortfarande men tack vare de tappade poängen får Gävlelaget fortsätta slå ur ett riktigt tungt underläge och hoppas på hjälp i sin tur av Örebro under den kommande nagelbitaren på söndag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset