Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare vid Riksteaterns "Tyst teater", blev på onsdagen för alltid en mer politisk konstnär. Arvikbild.
Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare vid Riksteaterns "Tyst teater", blev på onsdagen för alltid en mer politisk konstnär. Arvikbild.

USA:s artister är tagna på sängen av Donald Trumps valseger – och även bland svenskar väcker valresultatet starka reaktioner. "Mitt hjärta går sönder", skriver Zara Larsson.

Skådespelaren Joel Kinnaman är bosatt i Los Angeles men har tidigare sagt att han kommer att flytta hem till Sverige om Trump får ta plats i Vita huset. I en tweet på morgonen skriver han kort att Trumps seger är "förödande".

Artisten Zara Larsson, som har haft stora framgångar i USA, twittrar att hennes hjärta "går sönder i tusen bitar". "Jag kan inte tro att detta händer. Detta är verkligen vad USA röstade för".

Skådespelerskan Bianca Kronlöf visar fingret i ett Instagrambild och skriver: "Jag vaknade såhär. Fan ta allt just nu".

Personligt plan

För Josette Bushell-Mingo, regissör och skådespelare på Riksteatern, är valresultatet avgörande både på ett personligt och konstnärligt plan. Redan hennes nuvarande föreställning "Nina – a story about me and Nina Simone" får en annan laddning.

– Jag är emot USA:s val av president och allt jag gör från och med nu kommer att handla om det, säger hon till TT.

– Det är ett farligt valresultat. Det reflekterar vad västvärlden tror sig behöva: stängda dörrar, stänga gränser och att skydda det egna. Det är drivet av en kapitalistisk och inte särskilt empatisk idé. Det jag undrar är om vi är beredda på konsekvenserna?

Motrörelse

Sångerskan Malena Ernman skriver i ett långt inlägg på Facebook att det är dags att starta en motrörelse "här och nu": "Vi måste organisera oss mot det mörker och det hat som uppstått i de allt större klyftor som har växt fram i världen. Men vi får aldrig möta hatet, rasismen och mobbningen med samma hat och mobbning".

Författaren Camilla Läckberg postar som så många andra bilden där frihetsgudinnan döljer sitt ansikte i skam: "Hoppas att vi lär oss något av detta när vi går till val nästa gång – annars är det Moder Svea som står så här".

Izabelle Nordfjell/TT
Zara Larsson är tagen av valutgången i USA. Arkivbild
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset