Helsingborgs manager Henrik Larsson ser riktigt nöjd och lättad ut och tackar fansen efter sista omgången i allsvenskan.
Helsingborgs manager Henrik Larsson ser riktigt nöjd och lättad ut och tackar fansen efter sista omgången i allsvenskan.

Kvalplatsen säkrades i den sista allsvenska omgången.Nu väntar två ödesmättade matcher mot superettanklubben Halmstad för klassiska Helsingborg.– Vi har allt att vinna, säger managern Henrik Larsson.

En samlad och lättad Henrik Larsson slog sig ner i innandömet av Olympia. Hans Helsingborgs IF hade precis säkrat den allsvenska kvalplatsen – i säsongen sista omgång.

– Jag är stolt över killarna att de klarar av att hantera den pressade situationen som vi på något sätt ändå befinner oss i, säger Helsingborgsmanagern efter 2–0-segern mot Jönköpings Södra.

"Gjort en plan för kvalet"

Nu väntar ödesmättade veckor. Först torsdagen den 17 november väntar Halmstads BK på andra sidan Hallandsås. Returen hemma på Olympia spelas söndagen den 20 november. Direkt efter söndagens trepoängare har inte "Henke" Larsson några tankar på hallänningarna.

– Det är för tidigt, säger Larsson.

– Vi har gjort en plan för kvalet, med scouting på motståndare. Just nu måste jag själv bara landa litegrand. Vi har precis säkrat en kvalplats.

Runt den 70:e minuten och vid egen 1–0-ledning (Frederik Helstrup i den sjunde minuten) berättade Helsingborgsmanagern för lagkaptenen Peter Larsson vad ställningen var i Östersund. Fler Geflemål samtidigt som Jönköping hade kvitterat hade inneburit att Helsingborg åkt rakt ner i superettan.

– Vi räknade inte med någon hjälp från någon annan utan det är vi själva som har satt oss i den här situationen och det är vi själva som måste ta oss ur den, säger Henrik Larsson.

Lagkaptenen Peter Larsson höll resultatet för sig själv.

– Jag kände att jag håller det för mig själv så att folk inte tänker för mycket på det. Nu vann vi, så det var väl rätt då, säger mittbacken med ett leende.

Några minuter senare brände Mikael Dahlberg en straff, men anfallaren tog revansch på sig själv och satte 2–0 i den 85:e minuten.

– Då kunde vi andas ut på ett bättre sätt, säger Henrik Larsson.

Vann SM-guld 2011

Säsongen 2011 vann Helsingborg allt som gick att vinna inom Sveriges gränser – SM-guldet, Svenska cupen och supercupfinalen. Fem år senare får den klassiska föreningen kvalspela för att hänga kvar i fotbollsallsvenskan.

– Många av er kommer ju att skriva att vi har allt att förlora, men jag ser det inte så, säger Larsson på presskonferensen.

– Vi har allt att vinna. Vi har varit uträknade så många gånger och nästan ikappsprungna av Gefle. Jag ser det som att vi har allt att vinna, fortsätter han.

Den tidigare Halmstadsspelaren Peter Larsson vill inte ens tänka tanken att Helsingborg trillar ur allsvenskan.

– Jag vill inte tänka i de banorna, men det är klart att det är oerhört viktiga matcher, säger Peter Larsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset