Helsingborgs IF och anfallaren Jordan Larsson, 19, ska på söndag försöka säkra den allsvenska kvalplatsen hemma mot Jönköping. Arkivbild.
Helsingborgs IF och anfallaren Jordan Larsson, 19, ska på söndag försöka säkra den allsvenska kvalplatsen hemma mot Jönköping. Arkivbild.

Pappa Henrik Larsson sköt Helsingborgs IF tillbaka till allsvenskan 1992.Sonen Jordan Larsson ska rädda den anrika föreningen från degradering.– Staden är väldigt stolt över att vara i allsvenskan och det ska vi se till att fixa, säger 19-åringen.

Med sina rastaflätor klev en ung och lovande Henrik Larsson fram den 7 november 1992 och svarade för två mål när Helsingborgs IF bortaslog IFK Sundsvall med 6–1. HIF vann kvalet till allsvenskan och var tillbaka i finrummet för första gången sedan 1968.

Nästan på dagen 24 år senare är sonen Jordan Larsson, 19, en av frontfigurerna i det Helsingborg som krigar för det där allsvenska kontraktet som klubben har haft sedan dess. På söndag ska HIF försöka säkra en allsvensk kvalplats i den sista omgången för säsongen – med den gamle landslagsikonen "Henke" Larsson som manager.

En egen karriär

– Det är en viktig match, så är det ju. Vi måste ställa in oss mentalt. Jönköping är ett skickligt lag, det går så klart inte ställa ut skorna på något sätt. Vi måste vara hundraprocentigt fokuserade, säger Jordan Larsson.

Han är född i Nederländerna, men uppvuxen i Skottland och Spanien under Larsson seniors otroliga fotbollskarriär. Larsson junior har dock sedan länge varit mer än bara "Henkes son". Anfallaren har etablerat sig som en allsvensk startspelare för Helsingborg och efter nio inhopp den allsvenska debutsäsongen 2014 har 19-åringen hittills spelat från start i 47 allsvenska matcher de två senaste säsongerna.

– Jag gör ju det jag alltid har velat göra och det är ju att vara fotbollsspelare. Det finns alltid mycket som man lär sig, inte bara på planen utan även utanför. Jag försöker ta in så mycket jag kan och lära mig av mina misstag, säger Jordan Larsson.

I fjol blev det tre allsvenska mål, men denna krisartade säsong är anfallaren Helsingborgs främste målskytt med sju fullträffar.

– Det är väl okej. Det är klart att man alltid vill göra mål och jag hade velat göra mer än sju. Men det är ju en match kvar, säger han och skrattar.

Det var Jordan Larsson som borta mot Falkenberg i söndags bröt en över 21 timmar lång måltorka för Helsingborgs anfallare. 19-åringen svarade för två mål i 4–1-segern.

– Det var skönt att få göra det så att ni slipper tjata om det, säger Larsson med ett leende.

Behöver stödet

Med klubbens anrika historia med bland annat fem SM-guld, varav det senaste 2011, är det många av stadens invånare som upplever en ångestfylld tid i nuläget. Spelarna känner mest stöd från supportrarna.

– Det är klart att det är många som stöttar en och vill att vi ska vinna. Man får några kommentarer, men det får man ju alltid. Det är positivt att folk bryr sig – det hade varit jobbigare om ingen brydde sig egentligen. Jag måste berömma dem för att det och det är viktigt för oss också. För vi behöver det stödet, säger Jordan Larsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset