Sam Larsson är där han vill vara, i landslaget.
Sam Larsson är där han vill vara, i landslaget.

Snabb och teknisk.Dessutom kan Sam Larsson kombinera kvaliteterna på ett bra sätt.– Han har egenskaper som andra inte har, säger förbundskapten Janne Andersson inför Sveriges VM-kvalmöte med Frankrike.

Samtidigt som flyttlasset gick till Heerenveen bestämde sig Sam Larsson. Mittfältaren skulle, så snabbt som det bara var möjligt, bli en tongivande spelare i fotbollslandslaget.

Det var 2014.

Två år senare är 23-åringen en del av förbundskapten Janne Anderssons manskap som står inför ett av kvalspelets allra svåraste uppgifter: bortamöte med Frankrike i Paris.

Men det är inget som Larsson ens tänker på.

Efter första träningen i spanska Marbella, där landslaget har slagit läger inför fredagens match på Stade de France, handlar det mer om glädje över att ens få vara på plats.

Det gör att han snabbt viftar bort frågan om speltid mot fransmännen.

– Om jag ska vara helt ärlig så har jag inte tänkt på det så mycket. Det här är min första samling, och jag kommer att fokusera på att göra mitt på träning och visa det jag kan. Jag vill visa upp mig, sedan får vi se hur långt det räcker, säger han.

Kan få speltid

Lyckas Sam Larsson på träningarna kan det räcka långt.

Janne Andersson har vid flera tillfällen poängterat att hans laguttagningar till stor del baseras på vad spelarna visar upp under samlingen. Hur de presterar i klubblagen har så klart en viss betydelse men det är långt ifrån avgörande om det blir spel eller inte.

Sett till hur förbundskaptenen beskriver mittfältarens offensiva egenskaper och till att Sverige måste våga gå framåt mot fransmännen, kan det trots allt innebära speltid för Heerenveen-spelaren.

– Sam har kvalitetsegenskaper i sin snabbhet och i sin teknik. Han är en poängspelare, och han har gjort mycket poäng. Han har intressanta egenskaper för att vara med i ett l landslag, säger Andersson.

Snabbt tillbaka

Om det blir spel på Stade de France blir det Sam Larssons första blågula minuter som svensk A-landslagsspelare.

Det är något som han har längtat efter sedan en tid tillbaka. Men kanske allra främst efter att ha varit en del av truppen till matcherna mot Luxemburg och Bulgarien. Den gången stoppades han av ömma ljumskar.

– Det var inte jätteroligt, men jag försökte glömma det. Jag gjorde min rehab snabbt och var tillbaka redan till vår nästa match. Det var bara synd att jag missade den veckan, säger Sam Larsson.

– Men jag är här nu, och det är bara ge allt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset