Varje dag utsätts sjuka för organiserade stölder, visar Metros rundringning till de stora lasaretten. – Personalen kan omöjligt hålla koll på alla besökare, säger Ove Hermansson, säkerhetschef på Karolinska universitetssjukhuset.

Kinga Lezanska Sjölin

Therese Snäckdal blev bestulen på Ystads lasarett efter en operation.

Vissa smyger omkring i korridorerna. Andra utger sig för att vara anhöriga eller klär till och med ut sig till anställda. Gemensamt för lasarettstjuvarna är att de stjäl plånböcker, smycken och klockor, ofta i samband med att patienter opereras. 

– Vi arbetar aktivt för att kunna erbjuda en säker vistelse för våra patienter, men vi har ett öppet sjukhus med fria besökstider. Det är positivt på många sätt men det ökar risken för stöld, säger Thomas Florwald, säkerhetssamordnare på Helsingborgs lasarett.

Han avråder patienter från att ta med sig något som helst av värde vid planerade besök.

– Man behöver normalt inte ha med sig några kontanter alls och smycken och finklockan bör man lämna kvar hemma, säger Florwald.

På Helsingborgs lasarett rapporterades under 2011 ett 30-tal stölder från patienter. På Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund polisanmäldes 165 stölder och på Karolinska universitetssjukhuset var siffran närmare 200. Ove Hermansson, säkerhetschef på Karolinska, pekar på att sjukhuset har 1,2 miljoner besökare årligen.

– Det är bara för folk att kliva in och flanera runt, säger han.

Finns det inte risk att
patienter då även utsätts för våldsbrott?

– Som tur är har vi inte varit drabbade av detta, men det existerar i övriga världen att gängmedlemmar avrättas i korridorerna. Jag var på studiebesök på ett brasilianskt sjukhus, och där hade det varit sex mord, säger Ove Hermansson. 

Therese tog tjuv på bar gärning

Tre dagar efter magoperationen på Ystads Lasarett är Therese Snäckdal fortfarande dåsig. Hennes son kommer på besök till sjukhuset och Therese har tagit sig till toaletten för att fixa till sig.

När Therese kommer ut från toaletten möter hon en man i 50-årsåldern som hon aldrig sett innan. Mannen har tagit hennes plånbok.

– Jag började skrika på hjälp och trycker på larmknappen, säger Therese.

Mannen hinner slänga iväg plånboken innan sjuksköterskor och en säkerhetsvakt kommer till Therese. Vakten för iväg tjuven men Therese märker knappt vad som händer. Hon befinner sig i ett chocktillstånd. 

I dag känner sig Therese fortfarande kränkt över det som hände. 

Hon frågar sig hur mannen ens kunde ta sig in på sjukhuset.

– Hur kan det här gå till? Tänk om han slagit mig eller något? Jag vill varna andra patienter så de vet vad som kan hända på en avdelning. Det är ju bara fritt fram att gå in. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset