Bara en av hundra blir hjälpta av laserbehandling mot håravfall. Men många luras av salongernas "före och efter"-bilder.

Enligt tidningen har Allmänna reklamationsnämnden, ARN, fått in flera anmälningar från konsumenter som lagt tiotusentals kronor på laserbehandlingar mot håravfall som sedan inte haft någon effekt. 

– Kanske är det en av hundra som får en synbar effekt, men det är inte en rättvis bild man ger, säger Riikka Veltheim, läkare och plastikkirurg på Akademikliniken.

Lars Norlén, docent vid hjudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset och en av Sveriges främsta hårexperter kallar behandlingarna för kvacksalveri. 

– Det finns inga seriösa studier som visar att det fungerar, säger han till Råd och Rön. 

Han menar att det finns många orsaker till att en människa tappar hår och att det är viktigt att få en diagnos innan man inleder behandling.

Det kan handla om vanliga androgena orsaker som när män tappar hår på grund av ålder eller kvinnnor efter klimakteriet. Kvinnor tappar ofta år efter en graviditet, eftersom det naturliga håravfallet minskar under graviditeten. Men det finns också sjukdomar som får håret att falla. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset