Malmös Johan Olofsson gratuleras av Matias Lassen.
Malmös Johan Olofsson gratuleras av Matias Lassen.
Ishockey TT

Matias Lassen utsågs till Danmarks bäste back förra säsongen. Mot Brynäs fick den defensive 21-åringen vikariera som forward för första gången på tio år. Och chockade med mål:

Först blev jag överraskad och visste inte riktigt vad jag skulle tänka om det här, men det var kul faktiskt. Och gick helt okej, säger han med ett skratt efter Malmös 4–1-seger i Gavlerinken.

Den danske landslagsbacken var tio år när han senast agerade forward och har i sin roll som back snittat runt ett mål per säsong under karriären.

Trots det var det Lassens namn som kom upp när Malmöledningen letade ersättare då den redan långa listan på skadade och sjuka forwards utökades i helgen.

Vi tänkte att vi tar den bäste skridskoåkaren som ändå är vän med pucken och som jobbar väldigt hårt, som är ödmjuk och jobbar för laget. Sedan sa vi att i dag får du äran att spela forward, gav honom några bra tips och släppte lös honom. Han gjorde det jättebra, säger Malmös assisterande tränare Martin Filander.

"Lite chockad"

Huvudtränaren Peter Andersson plussar på med ett ”skyttekungen!” när han går förbi Lassen efter matchen och nog var dansken lite ställd när han fick uppgiften.

Ja, han blev lite chockad tror jag, undrade lite vad han skulle hålla koll på, berättar Filander.

Några råd och tips från tränarna och forwarden Kim Rosdahl underlättade något:

Vi satt precis innan matchen och gick igenom allt men man kommer inte ihåg sedan, utan man får spela enkelt och hålla sig till grunderna, säger Lassen.

Mål på styrning

21-åringen kom för två månader sedan från Mora, gjorde oväntat mål redan i andra matchen för Malmö men då som back.

Mot Brynäs på tisdagen kom nu Lassens livs första mål som SHL-forward, då han i slutsekunderna av första perioden styrde in 3–1 på ett skott från just Kim Rosdahl.

Vi sa att vi skulle försöka få pucken på mål när vi kunde. Det var ett ganska enkelt hockeymål. Svårare behöver det inte vara ibland. Ett skönt mål fast jag var inte säker först på om jag hade satt pucken eller vad som hände.

Det undrade nog Brynäs också.

Gävlelaget sitter lite fast i åttondelsfinal-delen av tabellen och har de åtta senaste matcher ett matchfacit med varannan stark vinst och varannan spretig förlust.

Malmö som kom från två raka förluster mot bottenlaget Mora vände sin trend på revanschlust, säger Matias Lassen:

Det sitter uppe i skallen. Man blir inte bättre av två dagars träning utan vi förlorade då för att vi inte var beredda att betala priset där uppe. Nu hjälpte vi varandra, det är det som gör skillnaden.

Hur länge den danske VM-backen får agera forward återstår att se, säger Martin Filander:

Jag hoppas på max en match till eller att han slipper nästa gång. Det är lite där det står och väger.
Malmös Johan Olofsson gratuleras av Matias Lassen.
Malmös Johan Olofsson gratuleras av Matias Lassen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset