När året är slut kommer det att fattas 50 000 lastbilschaufförer i USA, enligt en ny rapport. Detta har drivit upp årslönerna för en lastbilschaufför till 600 000 kronor.

För två år sedan saknades 30 000 förare, nu närmar man sig 50 000. 

Förarnas kompensation har ökat med 8–12 procent på senare år, enligt Bob Costello, chefsekonom på den amerikanska branschorganisationen American trucking associations (ATA). Det är mycket mer än andra yrkesgrupper i USA, som stått och stampat ett längre tag, enligt CNN.

►LÄS MER: Svenska lastbilschaufförer proteststannar på vägarna

Medianlönen för privatanställda lastbilschaufförer är nu uppe i 75 000 dollar om året, vilket motsvarar ungefär 600 000 svenska kronor. Enligt arbetsdepartementet så ligger medianlönen för alla förare på 40 000 dollar om året, kring 330 000 svenska kronor.

I Sverige har lastbilschaufförer 279 000 kronor per år enligt jämförelsesajten Lönestatistik, skriver Dagens industri.

►LÄS MER: Hur ligger du till i lön?

Det finns 1,6 miljoner lastbilschaufförer i USA och de börjar bli lite till åren komna.

– De har väldigt svårt att rekrytera eller skaffa fram unga förare, säger Charlie Myers, vice ordförande för  företaget bakom appen Trucker Path.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset