Huvudgatan Bergenline Avenue i Union City i New Jersey. I Union City, även kallad Hudsons Havanna, är 90 procent av invånarna spansktalande så kallade hispanics.
Huvudgatan Bergenline Avenue i Union City i New Jersey. I Union City, även kallad Hudsons Havanna, är 90 procent av invånarna spansktalande så kallade hispanics.

Donald Trump lovar en gränsmur mot Mexiko och "ideologisk certifiering" av invandrare. Hillary Clinton vill se en väg till medborgarskap för landets miljontals papperslösa.Migrationsfrågorna är heta inför USA:s presidentval den 8 november. I Union City i New Jersey, där 90 procent av invånarna är spansktalande, går åsikterna isär om presidentkandidaterna.

Presidentkandidaternas reformförslag står i bjärt kontrast mot varandra. Republikanen Trump företräder en hård linje, han vill även tillsätta en "deporteringsstyrka" och utreda vilka delar av världen som invandring helt ska stoppas från.

Demokraten Clinton använder ord som "värdighet" när hon talar om invandring och har lovat en omfattande reform under sina första hundra dagar i Vita huset. Enligt färska opinionsmätningar har Clinton ett stöd på cirka 70 procent bland USA:s spansktalande så kallade hispanics medan cirka 19 procent backar Trump.

På huvudgatan i Union City – bland ecuadorianska restauranger och colombianska klädaffärer – verkar dock ingen särskilt populär.

Jessica Ramirez, värd på en mexikansk restaurang som hennes familj äger:

– Jag tänker rösta på Hillary Clinton för det historiska i att USA får sin första kvinnliga president. Och så verkar hon tänka som Barack Obama, det blir en fortsättning på hans presidentskap och det gillar jag.

Vilken är den viktigaste valfrågan för dig?

– Invandringen. Och att folk får hjälp att hitta jobb. Mina föräldrar gick över gränsen från Mexiko till Arizona. De har kämpat hårt, min mamma var barnvakt och min pappa jobbade på fabrik, och i dag har de ett eget företag. Och de vistas i USA lagligt, bland annat tack vare att jag och mina två syskon är födda här.

Vad tycker du om retoriken i valrörelsen?

– Trump är ett skämt och jag håller inte med honom. Faktum är att han är dum. Det bor många centralamerikaner här och alla jobbar hårt och följer lagarna.

Vad hoppas du på av nästa president?

– Att han eller hon hjälper folket mer och skyddar oss från explosioner och all terrorism som pågår.

Emilio Iglesias, pensionerad fotograf, ursprungligen från Kuba:

– Jag är republikan och stödjer Donald Trump. Han säger sanningen och når fram till folket.

Vad tycker du om hans vallöfte att bygga en gränsmur mot Mexiko?

– Det är det enda jag inte tycker om med Trump. Visst finns det för många kubaner i Miami, men murar löser ingenting.

Vad är den viktigaste valfrågan för dig?

– Att folk kan leva på sitt arbete. Jag har bott här i 47 år och vet att det är tufft.

Juan (som inte vill uppge sitt efternamn), pensionär, ursprungligen från Spanien.

– Jag är besviken på kandidaterna och vet inte ens om jag ska rösta. Trump lovar en sak men håller det inte, Clinton är likadan.

Vad anser du är den viktigaste valfrågan?

– Den nödvändiga invandringen. Jag är säkert på att Donald Trump haft en massa spansktalande på sina byggen. Och hittills har ingen spansktalande varit inblandad i terrorism. Vi kommer enbart hit för att jobba.

Vad hoppas du på av nästa president?

– Det här landet behöver en massa saker, inte minst broar och vägar.

Hemmafrun Anna Gomez med sonen Juan Chaparro Gomez, båda med rötter i Colombia:

– Jag kan inte rösta i valet, för mina papper är inte i ordning ännu. Men även om jag kunde så skulle jag inte ha gjort det. Jag tycker varken om Donald Trump eller Hillary Clinton.

Varför inte?

– Trump är inte konsekvent, ena dagen säger han att han gillar hispanics och nästa dag är det tvärtom. Och Hillary. . . Landet behöver någon som är starkare än vad hon är.

Vilka valfrågor är viktigast tycker du?

– Alla. Men främst jobbskapandet och säkerhetsfrågor.

Luiz Martinez, amerikansk krigsveteran, ursprungligen från Puerto Rico:

– Jag tänker inte rösta i år. Jag tycker inte om attityden hos någon av presidentkandidaterna.

Varför inte?

– Jag har hört så mycket negativt om Hillary Clinton på nyheterna, om hennes privata e-post och så. Och Donald Trump, jag gillar inte sättet han snackar på och att han kastar ut folk från sina kampanjmöten.

Vad tycker du om hans löfte att bygga en gränsmur mot Mexiko?

– Det kommer aldrig att hända. Mexiko kommer inte att betala eller tillåta att någon mur byggs.

Vilken valfråga är viktigast för dig?

– Att fler får jobb. Det är viktigt för USA, folk kämpar så.

Pontus Lundahl/TT
Jessica Ramirez, värd på den mexikanska restaurangen Veracruz som hennes familj äger.
Pontus Lundahl/TT
Pensionären Juan, som inte vill uppge sitt efternamn, har sina rötter i Spanien. Vännen Emilio Iglesias är pensionerad fotograf från Kuba.
Pontus Lundahl/TT
Anna Gomez med sonen Juan Chaparro Gomez har sitt ursprung i Colombia.
Pontus Lundahl/TT
Luiz Martinez, amerikansk krigsveteran med rötter i Puerto Rico.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset