Laura har alltid älskat vackra klänningar och har ett helt lager hemma. Men i stället för att hålla dem för sig själv, lånar hon ut dem till studenter som vill gå på bal – men som inte har råd.

TT / Privat

Laura Torkeli är medveten om att studenten kan vara kostsam för många familjer och därför bestämde hon sig för att försöka hjälpa. 

Laura Torkeli, 41 år från Borensberg, har en stor passion för fina klänningar. Hemma i hennes garderober hänger ett tiotal vackra klänningar – som används allt för sällan. 
 
Inför kommande studenttider kom hon därför på idén att låna ut sina klänningar till bättre behövande. 
I söndags publicerade hon ett inlägg på Facebook där hon erbjuder alla som saknar en klänning till studentfirandet – en av hennes egna. 
 
– Jag tycker att alla ska få gå på bal, men det kan bli väldigt dyrt. Vissa familjer har det sämre ekonomiskt och kanske bor med en ensamstående förälder, säger Laura Torkeli. 
 
Genom att sprida meddelanden på sociala medier hoppas Laura nu att hennes erbjudande ska nå ut. 
– Jag längtar till den dagen någon ringer, säger hon.
 
►LÄS MER: Så mycket kostar det att ta studenten

Enligt en rapport från branschorganisationen Svensk Handel spenderar vi cirka 16 000 kronor på en genomsnittlig student i Sverige. Laura menar att det i dag inte bara handlar om att skaffa en klänning till sin studentbal. Det tillkommer flera kostnader runt omkring, vilket kan bli väldigt påfrestande för ekonomin. 
– Man kanske inte kan prioritera sådana kostnader. En tjej kanske blir utbjuden av en kille men hon tackar nej eftersom hon vet att det inte finns några pengar till att gå på balen.
 
Lauras klänningar finns i olika storlekar, färger och former och hon hoppas att det ska finnas något för alla. Däremot förstår hon att det för många kan kännas pinsamt eller svårt att be om att få låna en klänning. Hon befann sig själv i en liknande sits när hon var yngre. 
 
– Jag har själv levt knapert länge, både som barn och vuxen. När jag var i den åldern hade det betytt oerhört mycket att veta att det fanns någonstans för mig där jag kunde få den möjligheten, säger Laura. 
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset