Lauren Wasser hade en strålande modellkarriär när hon plötsligt blev svårt sjuk och kollapsade i sitt hem. På sjukhuset konstaterade man att hon hade drabbats av tampongsjuka och att hennes ben var så infekterat att man var tvungen att amputera det.

Jennifer Rovero/Camraface

Lauren Wasser, vid Vision models, arbetar nu med att upplysa kvinnor om farorna med toxiskt chocksyndrom och att bana väg för framtidens modeller.

Lauren Wasser var 24 år och arbetade som modell i Los Angeles i Kalifornien när hon en dag i början av oktober 2012 plötsligt började känna sig dålig. Samma kväll gick hon på fest, men åkte hem tidigt för att lägga sig och sova.

Några dagar senare hittade några kompisar henne på sovrumsgolvet och ringde efter en ambulans. På sjukhuset uptäckte man att Laurens organ hade slutat att fungera och hon hade fått en kraftig hjärtattack, skriver tidningen Vice. 

LÄS MER: Linda smittades av bakterie via sminksvampen – "Huden kokade inombords”

Lauren hade mens och när tampongen hon hade använt hade undersökts i ett labb konstaterades det att hon hade drabbats av toxiskt chocksyndrom – även kallat tampongsjuka. 

Lauren har få minnen från tiden på sjukhuset, men en dag när hon låg i sängen hörde hon plötsligt hur någon bland personalen pratade i telefon om att en 24-årig tjej på avdelningen skulle behöva amputera benet.

– Herregud, tänkte jag, de pratar ju om mig. Jag kommer att förlora mitt ben, säger hon till Vice. 

Laurens högra underben var så illa drabbat av infektionen att det inte längre gick att rädda. Men det var nära att hon blev av med även det vänstra benet – som till sist gick att räddas tack vare transplantationer.

Men tårna på hennes vänsterfot amputerades och Lauren har stora problem med sin fot. Tiden efter amputationen mådde hon väldigt dåligt.

– Jag ville ta mitt eget liv. Helt plötsligt hade jag inget ben och satt i rullstol. Jag låg i sängen och kunde knappt röra mig och det kändes som att jag befann mig i ett fängelse, säger Lauren Wasser, som i dag mår bättre och kämpar för att kvinnor ska få bättre information om riskerna med att använda tampong med hjälp av mer forskning om toxiskt chocksyndrom.

Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger till Metro att det är väldigt ovanligt att människor drabbas av toxiskt chocksyndrom i Sverige, en sjukdom som orsakas av ett gift som bakterien gula stafylokocker kan utsöndra. 

LÄS MER: Vill du hålla dig frisk? Låna inte de här grejerna av dina kompisar

Bakterien finns i den vanliga bakteriefloran i huden och kan i sällsynta fall leda till en aggressiv infektion om den hamnar på fel ställe, som i ett sår eller i kvinnors underliv.

– Då orsakar de en immunologisk reaktion i kroppen som kan ge feber, hudutslag, illamående, kräkningar och i värsta fall det som kallas för chock. Det vill säga att man får en såpass stor reaktion att man tappar blodtryck, och har man inte tillräckligt god blodcirkulation kan de inre organen sluta att fungera, säger Erik Salaneck. 

Han har själv aldrig stött på något fall av tampongsjuka, och att förgiftningen leder till så allvarliga komplikationer som amputation – eller i värsta fall döden – tror han är oerhört sällsynt. 

– Syndromet i sig är ovanligt, och att det slutar så illa som att man förlorar ett ben eller att man får andra komplikationer som ger kvarstående men, måste vara mycket ovanligt, säger han. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset