Riot Games, mest kända för att ligga bakom spelt, League of legends har hamnat i blåsväder. Två personer stämmer nu företaget.

En anställd och en tidigare anställd stämmer Riot Games på grund av diskriminering av kvinnor.

Enligt stämningen ska företaget inte tillämpa lika löner och kvinnornas karriärer kvävs till förmån för män. De båda målsäganden skriver också att arbetsmiljön varit dålig på grund av sexuella trakasserier och fördomar.

De kräver nu kompensation för uteblivna löner och andra oegentligheter.

Det har tidigare rapporterats om sexism på Riot Games. I augusti publicerade Kotaku ett reportage där de hade pratat med 28 anställda eller tidigare anställda om sexuella trakasserier. I reportaget får arbetsmiljön för kvinnor på arbetsplatsen hård kritik.

LÄS MER: Här svarar Blizzard på era Hearthstone-frågor

Kvinnliga anställda vittnade om en grabbig kultur där män höll varandra om ryggen och där kvinnors kunskap och idéer nedvärderades systematiskt.

Bland annat beskrivs hur en kvinna som i artikeln kallas för Lucy presenterar en idé som hon verkligen tror på. Den faller platt när hon tar upp den på ett möte. Som ett experiment ber hon en manlig kollega presentera samma idé för samma grupp en vecka senare.

– Hör och häpna. Veckan efter gick han in och presenterade exakt det som jag hade gjort och hela rummet slöt upp i ett ”herregud, det är ju fantastiskt”. Hans ansikte blev rött och han fick tårar i ögonen. De respekterade helt enkelt inte kvinnor, säger Lucy i Kotakus reportag.

LÄS MER: Erik Glanell: Medan Sverige sov var jag med om något historiskt

Den tidigare kritiken ska enligt stämningen sopas under mattan av Riot Games. Företaget har tillsatt utredningar för att få till ändring, men de försöken pekas också ut som skenutredningar av målsägande i stämningen.

Riot Games å sin sida försäkrar att de tar problemet på fullaste allvar.

”Samtisigt som vi inte diskuterar detaljer i en pågående rättstvist så vill vi säga att vi tar alla slags påståenden av den sorten seriöst och undersöker dem noggrant”, skriver de i ett uttalande.

LÄS MER: Hård kritik mot turneringsarrangör – ska vara skyldig miljoner

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset