Redan i helgen trimmas laget i VM-genrep mot Finland två gånger om i värmländska Vålberg. Och Ledin gillar rollen han har i hockeylandslaget på hjul.
– Jag får ta ett större ansvar, jag får ha mer puck i uppspelsfasen, och det är ett verktyg jag vill bli bättre på även som hockeyspelare. I Färjestad har vi så många otroligt skickliga spelare, vi har nästan fyra landslagscentrar, där är det de som är playmakers. Kommer man till en klubb som har varit i sex raka SM-finaler får man ta en kölapp och göra det som är bäst för laget.
När hockeysäsongen tog slut var det bara att byta skridskor. 27-årige Ledin har spelat inlinehockey sedan han var 19. Varje helg från maj till juli är det seriematch med regerande inlinemästarna Charlestown Force, och numera vet Ledin vad som krävs för att ställa om.

ÖPPNARE SPEL
– I inlinehockey är det betydligt öppnare spel, det kan bli målchanser när som helst. Trots att det inte tillåts några tacklingar så händer det ganska mycket, det smäller ganska bra längs sargerna. Men man kan inte tackla ner någon totalt, det bli mer att man åker i vägen för folk. I hockey kan du jaga någon och sedan tvärbromsa. Här kan du inte ligga kloss på din gubbe, för om han svänger är du borta.
Ledin får sällskap av hockeykändisar som förre NHL-proffset Christian Berglund samt Johan Olsson och Martin Thelander, lagkompisar från Färjestad. Där och i många andra klubbar har inställningen till inlinehockey gått från avog till uppmuntrande.
– Man håller kvar rörelsen, känslan, följsamheten. Att få göra något som är så likt hockey över sommaren, det är något man önskar att alla ungdomar skulle börja med.
Den dyra investeringen i planunderlaget av plast hejdar sportens tillväxt.
Ledin tycker att klubbar och kommuner tvekar  i onödan.
– Man skulle verkligen utveckla unga talanger, och till och med få fler att börja spela hockey. Om det hade legat ett inlinegolv i Löfbergs Lila arena är jag säker på att där hade varit fullt dygnet runt. Det är ett sådant intresse för att åka inlines. Till och med min tvåårige son vill ha ett par, men han får nog lära sig att åka skridskor först.

ÖVERSTYR
Per Ledin har näst flest utvisningsminuter i inlineslandslaget. Det skyller han på VM 2002, säger något om att han lugnat sig betydligt sedan dess. Men när det gäller att stå upp för någon lagkompis kan hockeytakterna ta över väl mycket, erkänner han.
Fast oavsett hur knubbiga och dumma finländarna är så tänker Per Ledin inte kalla någon för ”tjockis” i helgen.
– Det där har gått lite överstyr, att jag skulle gå in för det så otroligt i matcherna. Jag har blivit känd för att det var på tv, för att kamerorna fångade upp det som hände. Jag tycker att jag har ganska bra balans på att fokusera på spelet och hålla känslorna i styr.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset