Legionella, eller legionärssjuka, spreds från ett kylsystem på ett tak.
Legionella, eller legionärssjuka, spreds från ett kylsystem på ett tak.

Fyra personer i Kista dog av legionella som spreds från en kylanläggning på ett tak. Händelsen skedde förra sommaren men myndigheterna gick aldrig ut med någon information, skriver tidningen Mitt i.

– Vi gjorde en avvägning, nyttan av att berätta eller att skrämma upp en hel stadsdel, säger Charlotte Larsson, miljöinspektör på miljöförvaltningen i Stockholm, till Mitt i.

Åtta personer smittades av den luftburna bakteriesjukdomen. Fyra av de smittade personerna dog av sjukdomen.

LÄS MER: WHO adderar ny smitta på lista över dödliga virus

Det var från ett tak i Kista i norra Stockholm som sjukdomen spreds. I augusti 2017 avslutades en omfattande utredning av landstingets smittskyddsenhet, miljöförvaltning och Folkhälsomyndigheten. Utredningen konstaterade att det faktiskt var legionella som de blev smittade av. Trots detta dröjde det innan information gick ut till vården om att vara extra vaksam på smittan.

– Vi kunde till en början inte säga att det rörde sig om en och samma smittkälla. Fallen upptäcktes inom loppet av elva veckor och vi var till en början osäkra på om det bara rörde sig om ströfall, säger Per Follin, smittskyddsläkare på Stockholms läns landsting, till Mitt i.

LÄS MER: Mordförsök mot rysk dubbelagent i England – utsattes för nervgift

Inte förrän i oktober hittades smittkällan. Ett så kallat kyltorn där vatten används för att kyla till exempel serverhallar eller tryckerier.

Av de åtta personerna som blev sjuka var fem över 70 år. Två avled efter två veckor och de andra två dog efter cirka tre månader. De hade alla riskfaktorer som hög ålder eller var rökare, enligt landstinget.

Legionella:

Legionärssjuka eller legionella, är en svår lunginflammation som drabbar mellan 100 och 150 personer i Sverige per år. Den smittar genom att man andas in små droppar med förorenat vatten. Behandlingen är antibiotika. Ibland behövs sjukhusvård.

Källa: Vårdguiden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset