Under Leif Gissléns promenad på Vindö i Stockholms skärgård, såg han en älg som fastnat i repen till en gunga. Älgen kämpade för sitt liv för att komma loss – då kom den 73-årige mannen till undsättning.

Foto: Privat

Det var under gårdagen som Leif Gisslén vandrade på den uppjagade älgen på Vindö där han bor. När Leif gick närmre såg han att älgen hade trasslat in sig i ett rep till en gunga uppsatt i en tjock och seg gren.
– Det var en stor älg som vägde mer än 200 kilo. När den kastade sig åt sidorna i ren desperation förstod jag att den inte kunde komma loss, berättar 73-årige Leif Gisslén.

Leif bestämde sig snabbt för att hjälpa älgen och gick över till en granne för att låna en såg. Grannen blev nyfiken på vad Leif skulle använda sågen till och följde med bort till älgen. Där fick grannen ta Leifs telefon för att kunna filma räddningsarbetet medan Leif satte igång att jobba.

LÄS MER: Mötte varg – mitt under svampplockningen

– Jag gick fram och pratade lugnande med älgen som lugnade ner sig efter ett tag. Djur brukar göra så när man pratar med dem och man själv är lugn, säger Leif Gisslén.

Till slut var älgen tillräckligt stilla att Leif skulle kunna börja såga av repet. För att inte bli träffad av älgens vassa horn tog han skydd bakom en trädstam. Han lyckades också hålla sig lugn och fokuserad under arbetet, trots närheten till det stora djuret med vassa horn.

­– Jag tror att det blir så här om man ska rädda någon. Då tror jag att man glömmer bort sig själv. Jag tänkte bara på hur jag skulle få loss älgen utan att göra den illa, säger Leif.

När repet lossnade sprang älgen rakt emot Leif, men med skydd bakom trädet undvek han att träffas av älgens horn innan djuret rusade in i skogen.

LÄS MER: Hunden Storm räddade hjort som höll på att drunkna – hyllas nu som en hjälte

Nu i efterhand känner sig Leif stolt över att ha räddat älgen och över de positiva reaktioner som hans video har fått på Facebook.

– Det kanske inte är så många som hade vågat gå fram till den där älgen i det skedet. Jag känner mig stolt över att ha haft modet att gå fram och rädda någon. Det är inte alltid som man sätts på prov så konkret.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset