Sverige är framträdande inom e-sport, och bland de absolut mest framträdande är laget "Ninjas in Pyjamas".
Sverige är framträdande inom e-sport, och bland de absolut mest framträdande är laget "Ninjas in Pyjamas".

E-sporten växer så det knakar, spelhobbyförbundet Sverok har över 100 000 medlemmar i 3600 föreningar, och åskådarantalen ökar kraftigt. Den här rörelsen är allt för stor för att bara ignorera. Att låta sporten ta plats i ­”Vinterstudion” skulle kännas både utmanande och fräscht.

Vintern närmar sig och med den 7 000 timmar längdskidor, skidskytte, slalomåkning och annat smått och gott i SVT:s omåttligt populära ”Vinterstudion”.
Programmet tioårsjubilerar i år och är en framgångssaga på många sätt.
Varje helg kokar miljoner svenskar sitt kaffe, brer sin macka, tar fram sin hemgjorda marmelad och bänkar sig för att följa världscuptävlingar i Davos, Pokljuka och Val di Fiemme.
Satsningen att paketera diverse åk, hopp och lopp med snö­klädda alptoppar i bakgrunden i långa sändningar uppstod när Sveriges Television började få allt svårare att försvara sport-tv-­rättigheterna de suttit på sedan 60-talet. 

Förödelse tvingade fram för­nyelse – och det finns ingen ­anledning att slå sig till ro nu.
Det strider mot public service-direktiven.

LÄS MER: E-sportaren Mayra, 29: Ham ville inte ha mig där för att jag var tjej 


Sporterna vi vanligtvis ser och följer via ”Vinterstudion” är så traditionella att programledarna ­måste bära knätofs och gästerna ­placeras i allmogesoffor, så visst finns det plats för lite ­nytänk här.
Lite e-sport bland alla stakande och stånkande låtsas-astmatiker skulle verkligen bryta av och få det att rycka till i de funktionella underställen hemma i tv-­sofforna.
Redan på Gustav Vasas tid åkte folk skidor (när de inte högg huvuden av varandra) men tiderna förändras.

LÄS MER: HeatoN: Riksidrottsförbundet, erkänn e-sporten som en e-sport 

E-sporten växer så det knakar, spelhobbyförbundet Sverok har över 100 000 medlemmar i 3 600 föreningar, och åskådarantalen ökar kraftigt.
Jag såg någonstans att publiksiffrorna världen runt väntas öka till uppemot 200 miljoner ­nästa år, VM-finalen i LoL (ett spel som heter League of Legends) har lockat 14 miljoner tittare online och Mercedes-Benz Arena i Berlin var full­knökad under VM-finalen i fjol.
Ni hör ju själva.

LÄS MER: 5 skäl till varför du ska bry dig om e-sport 


Sveriges Television sänder ­redan en hel del e-sport men det är sällan den typiska SVT-publiken, de som är födda samma år som Sven Jerring eller tidigare, hittar till de här produktionerna.
När e-sporten nu söker gemenskap hos Riksidrottsförbundet, RF, är det förstås lägligt att titta närmare på fenomenet.
Det här är en rörelse allt för stor att bara ignorera, och att låta sporten ta plats i ”Vinterstudion” skulle kännas både utmanande och fräscht.
Jo, det skulle börja klias ängsligt i Wassberg-skäggen ute i ­stugorna, tro mig, men det är väl  ­lite vitsen med public ­service.
Att lyfta blicken, titta åt ett annat håll, hitta en ny publik ­genom att överraska lite då och då.
Gå brett, gå smalt, inkludera, folkbilda när det är befogat.
Först lite Vasalopp, sedan lite Counter-Strike.
Lite Dreamhack i stället för den eviga dopinggeggan.
Varför inte?
[Press play on tape].

LÄS MER: Guide: Här är några av e-sporteventen du inte vill missa 

LÄS MER: Oscar, 20, studerar e-sport på heltid 

LÄS MER: Zaaz: Jag har lyckligtvis bra dygsrytm för att vara gamer 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sport