Avslöjandet om Paolo Macchiarini-skandalen välkomas av Lars Leijonborg, avgående ordförande för KI:s styrelse. Arkivbild.
Avslöjandet om Paolo Macchiarini-skandalen välkomas av Lars Leijonborg, avgående ordförande för KI:s styrelse. Arkivbild.

Nu svarar Karolinska Institutet (KI) på den kritik som riktas mot det i en extern utredning, som letts av juristen Sten Heckscher och som presenterades tidigare under morgonen.

Vid en presskonferens tackar Lars Leijonborg, avgående ordförande för KI:s styrelse, dokumentärfilmaren Bosse Lindquist som avslöjade skandalerna kring kirurgen Paolo Macchiarini.

– Sanningen är att utan den här dokumentären så hade det här aldrig kommit fram. Så ska det naturligtvis inte vara, men så är det, säger Lars Leijonborg.

Karolinska institutets vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright som också deltar vid presskonferensen säger att KI nu står inför ett omfattande arbete med att förändra den kultur som ledde till att regler inte följdes på institutet.

– Paolo Macchiarinis verksamhet har skadat Karolinska institutet, konstaterar hon.

– Internrevisionen har granskat den institution där Macchiarini var verksam. Deras rapport visar att institutionen har brustit i ansvar.

Utredaren Sten Heckscher ville att Karolinska institutionens styrelseordförande Lars Leijonborg skulle sitta kvar för att leda förändringsarbetet på universitetet. Leijonborg försvarar dock under presskonferensen sitt beslut att avgå.

– Det var fina ord som sades om mig i morse. Så mycket fint har jag inte hört om mig själv på länge, säger Leijonborg.

– Vi har sett Heckschers rapport som en brytpunkt och som ett bra underlag för fortsatt arbete. Jag känner ändå att det är ett bra tillfälle för stafettväxling.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset