Det har kommit in så mycket kläder att Leila Berjaoui nu inte kan ta med mer.
Det har kommit in så mycket kläder att Leila Berjaoui nu inte kan ta med mer.

Leila Berjaoui, 22, var trött på att se flyktingarna lida. Nu ska hon åka till Libanon för att hjälpa till. ”Jag har velat göra det här väldigt länge”, säger hon.

På grund av kriget i Syrien är det många människor i Europa på flykt. Vissa kommer inte längre än till Libanon.

– Det uppmärksammas att det kommer mycket flyktingar till Sverige, men ingen tänker på de som är kvar i regionen. Det är dem jag vill hjälpa, som inte har råd att komma därifrån, säger Leila Berjaoui till Metro.

Enligt Migrationsverket sökte drygt 160 000 människor asyl i Sverige under 2015. Libanon har i dagsläget en miljon syriska flyktingar i landet enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. För att hjälpa flyktingarna har Leila Berjaoui planerat en resa till staden Zahle i Libanon tillsammans med tre närstående. Med sig har hon kläder och pengar. I stora mått.

LÄS MER: Bisyssla med flyktingar avslöjad

– Vi har fått ihop 250 kilo kläder och drygt 27 000 kronor. Vi har fullt med kläder nu, men vi kan fortfarande ta emot mer pengar. Målet är att summan ska ligga på 50 000 när vi ger oss iväg i slutet av februari, säger Leila Berjaoui.

Kläderna delas ut till behövande på plats och pengarna används till att köpa in andra nödvändigheter till flyktingarna.

– Vi ska köpa hygienartiklar och saker till barnen, som leksaker och skolböcker.

LÄS MER: Stor vilja att hjälpa flyktingar

Leila Berjaoui började projektet genom att skriva en status på sin privata Facebook-sida för att se vilket intresse som fanns. Intresset visade sig vara stort och har bara växt.

– När jag märkte att folk ville hjälpa till tog jag kontakt med UNHCR och frågade om min idé var möjlig att genomföra. De var väldigt positiva, säger Leila Berjaoui.

Efter att ha fått grönt ljus från FN startade Leila Berjaoui en Facebook-grupp, ”Flyktinghjälp i Libanon”, och påbörjade insamlingen.

LÄS MER: Stor hjälpvilja men färre flyktingar 

– Vi uppdaterar gruppen dagligen och redovisar hur mycket kläder och pengar som kommit in. Jag har fått väldigt många fina kommentarer om vilket fint initiativ det är, säger hon.

Vad är det första ni ska göra när ni landar?

– Vi ska försöka fixa minibussar så att vi kan transportera alla kläder till Zahle. När vi kommer dit ska vi kolla exakt vad som behövs och spendera pengarna vi fått in på det.

Så många syriska flyktingar har grannländerna tagit emot

Klicka på den röda pricken för att se hur många syriska flyktingar de tagit emot.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset