Leksandsspelarna fick äntligen jubla för en trepoängare under den här säsongen. Mötet med Brynäs slutade med en 3–1-seger.
Leksandsspelarna fick äntligen jubla för en trepoängare under den här säsongen. Mötet med Brynäs slutade med en 3–1-seger.

Klassikermöte mot Brynäs – då kom säsongens första seger för Leksand.Men 3–1 satt hårt inne för SHL-jumbon som chockade ett fullsatt Gavlerinken med en måltrippel i tredje perioden.– Nu slår vi Skellefteå hemma på tisdag också, säger segerskytten Johan Porsberger.

Med sju raka förluster och bara nio gjorda mål på de inledande matcherna var snacket inför torsdagens klassikermöte givet.

Leksand skulle bli ett lätt byte för Brynäs sades det allmänt, men så blev det inte då SHL-jumbon inte bara vann utan även gjorde sin spelmässigt bästa insats för säsongen.

– Vi är bättre än Brynäs i femtio minuter. Vi rör pucken och vågar där ute. Tidigare har det väl varit lite för mycket spela för att överleva än spela för att vinna matcher, säger Johan Porsberger.

– I dag vågar vi slå pass i stället för att hålla på och slå ifrån sig pucken till någon annan för att man inte vill ha den. För att man inte vill göra misstag själv. Nu hittade vi spel, lösningar och var kreativa när det var läge för det. Det är väl största skillnaden.

Läcker styrning av Porsberger

Det var han som styrde in 2–1-pucken efter 14.26 i andra efter att backen Ben Youds tagit ett tyst skott från blå.

Amerikanen – som gör sin första säsong i SHL – noterades först som målskytt för målet som gav Leksand första segern sedan återkomsten i SHL men den uppgiften ändrades officiellt efter matchen.

Och Porsberger, som efter en miss i matchens första byte lovade att sätta sin nästa chans, tvekade aldrig.

– Jag är hundra. Ben skjuter från blå så får jag en liten touch på pucken så att den ändrar riktning lite grann och smyger in, säger han.

TT: Var det intränat att du skulle stå och knacka in pucken?

– Nej, jag brukar inte vara på kontoret. Nu skulle jag bara dit och kolla om det kunde komma in någon puck där och det gjorde det ju.

"Bara lättnad"

Brynäs – som inför matchen var femma i tabellen – lyckades bara göra ett mål.

Ett väldigt vackert mål dessutom, 7.33 in i mittperioden då Pathrik Westerholm noterades för sitt första SHL-mål för säsongen.

Två Leksandsspelare ramlade och gav Brynäs ett fyra mot tvåläge som förvaltades på bästa sätt med klapp-klapp-spel och en puck upp i nättaket av Westerholm.

Men där var det roliga alltså slut för hemmalaget medan Leksand för en gångs skull reste sig.

– Nu är det mest bara lättnad. Glädje och mycket lättnad. Klart alla är glada men vi får inte sväva iväg. Vi har bara vunnit en match och fler ska det bli, säger Johan Porsberger.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset