Leonard Cohen är död. Arkivbild.
Leonard Cohen är död. Arkivbild.

Hur beskriver man Leonard Cohen? Det är nästan omöjligt, enligt Peter LeMarc. – Det är som att försöka beskriva den mest storslagna utsikt, var ska man börja någonstans? Han var ju ett monument, säger han till TT.

Fans, kändisar och politiker sörjer och kommenterar den legendariske kanadensiske sångaren, låtskrivaren och poeten Leonard Cohens död. "Leonard, ingen annan konstnärs poesi och musik kändes eller lät som din", skriver Kanadas premiärminister Justin Trudeau på regeringens hemsida, och även i Sverige sörjs den älskade artisten.

– Jag har lyssnat på honom sedan jag var mycket ung. Jag tycker att han var, både som författare och musiker, fullständigt enastående. Han har satt ord på saker och ting som jag behövt många gånger i livet; lycka, sorg och allt där emellan, säger Klas Östergren, författare och ledamot av Svenska Akademien, till TT.

Östergren rekommenderar Cohens egna textrader om man känner sig bedrövad över hans bortgång.

Tillvaron spruckit

– Han har en rad som är buddistiskt influerad "There’s a crack in everything. That's how the light gets in", det får man rabbla som ett mantra, för har inte tillvaron spruckit förut har den gjort det i dag, säger han.

Leonard Cohen inledde sin karriär som skrivande poet, och det är framför allt texterna som gjorde honom till den artist han var, enligt Stefan Wermelin, mångårig musikjournalist på Sveriges Radio.

– Det var underfundiga små texter. Cohen var en av dem som nådde ut med sina dikter. Det fanns en värme och en trygghet i hans musik, men det känns ändå lite osäkert. Det finns taggar som sticker ut och man måste verkligen lyssna. Cohen är värdelös som bakgrundsmusik, säger han.

Även artisten Peter LeMarc hyllar Cohens texter, men vill även lyfta fram hans "geniala melodier":

Hjärtat vibrerar

– En del kanske tror att han bara mumlar på men lyssna på melodierna. Som "Hallelujah", uppbyggnaden av sångstrukturen och kontrapunkterna i melodierna och ackorden är helt makalöst bra, säger han till TT och beskriver Cohen som "ett monument".

Och enligt den finländska sångerskan Arja Saijonmaa var Leonard Cohen helt enkelt oefterhärmlig.

– Hans "stajl" och hans sätt att sjunga var fantastisk. Jag har tänkt att man borde göra något med hans sånger, men det går inte, det är bara Leonard som kan sjunga sina sånger, säger hon till Sveriges Radio.

En av dem som dock har tolkat Cohen, översatt till svenska, är Ebba Forsberg.

– Jag måste säga att mitt hjärta vibrerar just nu, lite som ett asplöv, jag är lite chockad. Samtidigt är det oundvikligt för oss alla, han var en äldre man som lämnat efter sig en enorm skatt som jag är oerhört tacksam över att få ha tagit del av. Det har betytt oerhört mycket att få sjunga de här låtarna, säger hon till P1 morgon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset