44-åriga Lena Vestin har lidit av migrän sedan hon var sex år gammal. Som värst har hon haft migrän 29 dagar av 30 på en månad.
44-åriga Lena Vestin har lidit av migrän sedan hon var sex år gammal. Som värst har hon haft migrän 29 dagar av 30 på en månad.

Migrän är en vanlig folksjukdom som för många kan starta redan i unga år. Det vet Lena Vestin, 44, som fick sitt första migränanfall när hon var sex år gammal. "När det slår igenom är jag helt okontaktbar", säger hon.

Lena Vestin har lidit av migrän så länge hon kan minnas och hade under flera års tid migrän 29 dagar av 30 på en månad. Besvären började redan när hon var sex år gammal.

– Då räckte det med att kräkas och så var besvären borta. Men i tonåren gick den inte över förrän anfallet var över och det kunde ta flera dagar. Jag har vaknat vid fyra på morgonen för att det gjort så jäkla ont, har det gått till en viss gräns går det inte att stoppa, säger hon.

Det finns en rad utlösande faktorer till migrän. För Lena Vestin har migränen alltid kommit när hon har haft det stressigt privat eller på jobbet.

– Som för många andra har jag sökt hjälp men inte fått någon som tagit min dagliga huvudvärk på allvar, kanske för att jag nästan aldrig varit hemma utan självmedicinerat istället, vilket i sig har lett till en ond cirkel, säger hon.

LÄS MER: Pappan dödade sin dotter för att ”lindra hennes migrän”

Under elva års tid tog Lena daglig maxdos av olika värktabletter. Efter många års turer i sjukvården blev hon till slut diagnostiserad med kronisk migrän. Förra året fick hon prova botox, vilket delvis har hjälpt.

– Att för första gången på elva år vakna utan att ha ont i huvudet ger en oerhörd lycka. Då insåg jag att jag hade levt på existensminimum. Att få uppleva huvudvärksfria dagar är magiskt, säger Lena Vestin.

Det enda som kan underlätta för henne är att vara noga med att äta regelbundet, att inte äta så mycket socker och att röra på sig, och att försöka ha lugnare perioder.

– Även om botoxen delvis hjälpt ökar huvudvärken så fort jag hamnar i känslomässigt stressiga perioder och då är det oerhört lätt att ta till de gamla metoderna att peta i sig smärtstillande igen, som i sin tur ger huvudvärk. Det finns ingen enkel lösning för det här.

LÄS MER: Amanda har migrän – 25 dagar varje månad

Lars Edvinsson.
Migränexperten Lars Edvinsson säger att forskningen om migrän går framåt.

Lars Edvinsson är överläkare och professor vid Lunds universitet och ordförande för Svenska migränsällskapet. Enligt honom beror migränen allra troligast på en genetisk benägenhet. Migränen är även ärftlig.

– Det har sin startpunkt i hjärnan, det blir en instabilitet som gör att vissa får det och andra inte. Men det är en riktigt stor folksjukdom även om det kan skilja sig åt väldigt mycket. För någon kan det vara ett anfall en eller två gånger per år medan andra kan ha det en gång i veckan, säger Lars Edvinsson.

Det är inte ovanligt att migränen startar redan i unga år, precis som det var för Sandra. Lars Edvinsson berättar om patienter som fått migränanfall redan innan de har kunnat tala. Enligt honom finns det däremot inget botemedel för migrän, men forskningen går framåt.

LÄS MER: Därför får du ont i huvudet – och så vet du om smärtan är farlig

Vanligaste symptomen på migrän, hos både vuxna och barn:

  • du får huvudvärk som ofta är svår och intensiv, men som också kan vara måttlig och variera i intensitet under ett anfall
  • värken känns borrande, dunkande eller pulserande
  • värken sitter på ena sidan av huvudet eller vid ena ögat, men den kan också vara dubbelsidig
  • värken förvärras när du rör på huvudet och av fysisk aktivitet
  • du blir överkänslig för dofter, ljud och ljus
  • du mår illa och kräks
  • du blir trött och får svårt att koncentrera dig.

1177 Vårdguiden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om migrän