Lenin visas för offentligheten i sitt mausoleum på Röda torget i Moskva.
Lenin visas för offentligheten i sitt mausoleum på Röda torget i Moskva.

Lenin har varit död i 90 år. Men hans kropp ser bättre ut än dagen han gick bort. Här är hemligheten bakom hans föryngrande.

Det hävdar i alla fall personerna som balsamerar hans kropp. Forskarna avslöjar hur de genom något experimentella metoder har de lyckats bevara utseendet och känslan i den forna kommunistledarens kropp.

De skryter om att tekniken har utvecklats från nästan hundra års fint testande. Det ska vara en vetenskap som hjälpt verkliga medicinska problem, skriver Daily Mail.

Jobbet tillhör en grupp som kallas ”mausoleum-gruppen”, vilken bestod av 200 personer när det jobbade som flest med Lenins kropp.

Enligt Scientific American vill ryssarna hellre bevara kroppens form, vikt, färg och flexibilitet, snarare än dess biologiska vävnad.

– De måste byta ut vissa delar av hud och kött med plast och andra material, säger Alexei Yurchak, professor vid University of California, till Scientific American.

Yurchak har skrivit en forskningsrapport om projektet och en bok om den sista sovjetgenerationen.

Vladimir Lenins kropp finns att beskåda på Röda torget i Moskva. Han levde mellan 1870 och 1924. Men i år stängde ryska myndigheter av den offentliga visningen för att förbereda Lenins kropp för hans 145:e födelsedag.

Yurchak beskriver i sin bok att milt blekmedel används för att ta hand om små svampfläckar som bildas på Lenins ansikte. Balsamerarna ska ha fått panik när en av de små fläckarna inte gick att ta bort, skriver Jewish World Review.

– De kunde ha dödat projektet, sa Ilya Zbarsky, som lyckades få bort möglet, till sajten.

Lenins hud studeras noggrant varje vecka med fina instrument som letar efter tecken på att den skulle börja torka ut. Vartannat år sänks kroppen ner i ett bad av glycerol och kaliumacetat i 30 dagar – en teknik som forskare säger ska kunna bevara kroppen i århundraden, skriver Daily Mail.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset