Ett gigantiskt pepparkakshus var är ett av de roligaste rekordförsöken som Lennart Samuellson gjort. Det var många gånger större än det här, stort nog att bo i. Arkivbild.
Ett gigantiskt pepparkakshus var är ett av de roligaste rekordförsöken som Lennart Samuellson gjort. Det var många gånger större än det här, stort nog att bo i. Arkivbild.

Falköpingsbon Lennart Samuelsson fick dille på att sätta världsrekord i ätbart. Totalt har hans bakelser rankats som bäst i världen 37 gånger.

Allt började när Lennart Samuelsson, 64, från Falköping var på besök i Västervik för 30 år sedan. Där hade man hade gjort en stor rulltårta som fångade hans intresse.

– Jag tyckte att det såg så enkelt ut, så när jag kom till hem bestämde jag mig för att göra något liknande, säger han till Metro.

Hemma kontaktade Lennart lokala bagare, äggföretag och sökte tillstånd från kommunen och efter lite slit var det första rekordet satt - och fler skulle det bli, vilket GT tidigare uppmärksammat.

LÄS MER: Förskolebarnen satte världsrekord i pärlplatta med 1,7 miljoner pärlor.

Under åren har Lennart satt totalt 37 rekord runt om i Sverige. Alla har haft med mat att göra. – Jag tänkte att alla tycker ju om mat, så det lockar folk, säger han och berättar vidare hur bland annat Ingvar Oldsberg och Leif ”Loket” Olsson uppmärksammat rekorden.

Det har varit allt från långa gräddtårtor, stora marsipangrisar och tunga chokladbollar bland rekordförsöken. Stoltast är Lennart över ett gigantiskt pepparkakshus, stort nog att bo i.

– Men det mest minnesvärda har nog varit en smörgåstårta som vi gjorde i Falköping, den vägde 5,5 ton, säger han.

LÄS MER: Världsrekord för Sundsvalls fackeltåg

Trots att det var många år sedan Lennart slutade med rekordförsöken blir han fortfarande ombedd att göra fler projekt.

– Bara nu i somras blev jag kallad ner till Öland inför en speciell persons 40-års firande, men jag orkar inte riktigt längre, säger han hemlighetsfullt.

LÄS MER: Stockholms bostadskö anmäldes till Guinness rekordbok

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset