Flera kampanjer har startats för att ge asyl till gay-aktivisten Aderonke Apata i Storbritannien.
Flera kampanjer har startats för att ge asyl till gay-aktivisten Aderonke Apata i Storbritannien.

Aderonke Apata hotas av utvisning till Nigeria där hon säger sig riskera både tortyr och dödsstraff eftersom Storbritanniens Inrikesdepartement anser att hon bara låtsas vara lesbisk.

Gay-aktivisten Aderonke Apata flydde till Storbritannien 2004 och när hon först sökte asyl uppgav hon att det var på religiösa grunder. Apata, som är kristen, ska ha blivit bortgift till en muslimsk man i ett skenäktenskap för att dölja det faktum att hon att hon levde i ett mångårigt förhållande med en annan kvinna, skriver The independent.

Enligt Aderonke Apata ska mannens familj ha vänt sig mot henne när de misstänkte att hon var lesbisk och tagit henne till en sharia-domstol där hon dömdes till döden. Aderonke Apata lyckades fly med livet i behåll men hon uppger att tre av hennes familjemedlemmar och hennes flickvän ska ha mördats efter hennes flykt.

På plats i England har dock hennes asylansökan fått avslag två gånger eftersom Inrikesdepartementet inte tror att hon är homosexuell. Företrädare för Inrikesdepartementet har, enligt Huffington post, hävdat att det faktum att hon varit gift och även fått barn med sin man innebär att hon inte kan vara homosexuell.

– Du kan inte vara heterosexuell en dag och lesbisk nästa dag. Precis som du inte kan ändra din ras, ska Inrikesdepartementets juridiska ombud ha sagt under domstolsförhandlingar på tisdagen, uppger Huffington post.

Enligt Huffington post har Inrikesdepartementet också hävdat att Aderonke Apata haft ett mer ”feminint” utseende när hon bodde i Nigeria och bara antagit ett ”stereotypt lesbiskt utseende” efter att hennes asylansökan avslagits.

Flera kampanjer har nu dragits igång för att få Inrikesdepartementet att ändra sitt beslut och en namninsamling har samlat in över en kvarts miljon namnunderskrifter. Den kampanjen har dock avfärdats av Inrikesdepartementet som ett ”publicitets-stunt”, enligt Huffington post.

För att övertyga Inrikesdepartementet om att hon faktiskt är lesbisk har Aderonke Apata, förutom att skicka in vittnesmål från tidigare flickvänner och familj, även lämnat in videor och fotografier på sitt sexliv för att bevisa sin läggning. Men trots allt detta har Inrikesdepartementet stått fast vid sin bedömmining och nu återstår bara för Aderonke Apata och hennes flickvän Happiness Agboro att vänta på domstolens utslag som väntas komma i slutet på mars.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset