Att äta råvaror just råa har varit en trend ett tag. I New York och London tar somliga krogar det nu ett steg längre - och serverar levande djur.

Macho gastronomy kallas trenden, där det förutom att äta till exempel rå lammhjärna och råa fårögon även kan ingå rätter som levande bläckfisk, larver och sjöborre.

Fenomenet är inte okänt i Sverige, exempelvis äts ostron ibland råa och levande. Men i övrigt är trenden snarare att servera råvarorna så färska det någonsin går.

I absolut framkant ligger lyxkrogen Frantzén/Lindberg i Gamla stan, som igår fick sin första leverans av livs levande havskräftor - en delikatess som gästerna nu kan avnjuta fräschare än någon annanstans i landet.
– Vi är först i Sverige med det här, säger krögaren Björn Frantzén.

Havskräftorna har fångats och omhändertagits med en speciell teknik som gör att de inte, som i vanliga fall, skadar varandra och dör efter en kort tid.

I stället kan havskräftan nu visas upp för gästen i levande skick, för att kort efteråt avlivas och frambäras på tallriken rå och med goda tillbehör. Färskare går inte att få - och inte läckrare heller, enligt Björn Frantzén.
– Det smakar renare och bättre. Det blir godare helt enkelt.
Krogen, som nyligen utsågs till Sveriges bästa av White Guide, räknar med att inom några veckor börja få sina fiskar levererade i akvarium med batteridrivna syrepumpar.

Nedan kan du se exempel på restauranger som har tagit konceptet med levande mat ett steg längre. Känsliga läsare varnas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset