Skulle du kunna leva utan sociala medier i en vecka? Vi lät vår redigerare Maja anta utmaningen.

En av fem svenskar uppger att de använder sociala medier mer än fyra timmar varje dag, enligt Yougovs undersökning som gjordes på uppdrag av Metro. Av de som använder sociala medier vill knappt en tredjedel minska på sitt sociala medier-surfande.

Maja Schiöler som är redigerare på Metro tillbringar ungefär 1,5 timmar varje dag på sociala medier. Hon ser sig själv som beroende av det – till viss del.

LÄS MER: Levde utan snus i (nästan) en vecka – bröt ihop på toan

– Jag använder det otroligt mycket, men jag tycker att jag gör viktiga saker där. Kanske inte på Instagram, men på Facebook har jag oftast ett uppdrag – kanske att köpa någonting eller så stöter jag på ett nyhetsuppslag för mitt jobb, säger hon.

Går inte hem hos partnern

Majas partner är mindre förtjust i hennes sociala medier-vanor.

– Han tycker att jag är där för mycket. Men jag tycker ju att han gör andra saker för mycket. Det anses liksom ”fulare” att vara på sociala medier än att till exempel läsa nyhetsartiklar. Jag får ju nyhetsartiklar på sociala medier också.

Under en av sina semesterveckor fick Maja avstå sociala medier helt och hållet. Resultatet kan du se i klippet ovan.

LÄS MER: Levde utan kött i en vecka: ”Så jäkla trött på det här”

– Jag fick mig ändå en tankeställare. Nu har jag ställt in på telefonen så att den varnar om jag är på sociala medier i mer än en timme om dagen. Men nu har det ju hänt att jag har fått ignorera den varningen när tiden gått ut.

Beroendeforskaren: Måste akta oss

Det finns åtminstone två viktiga skäl till varför det kan vara så svårt att slita sig från mobilen, enligt beroendeforskaren Anne H. Berman.

– Dels är det vana, och dels är det kopplat till belöningssystemet. Det frisläpps dopamin när du ser att du har 200 likes eller när många gratulerar dig på din födelsedag, säger hon.

LÄS MER: Levde utan dataspel i en vecka: ”Total misär”

– Jag tycker inte att det är speciellt skadligt att folk gratulerar dig på din födelsedag, men om man är på sociala medier för att slippa ta itu med annat börjar det bli negativt. Det måste vi alla akta oss för.

”Titta på himlen”

Om du är orolig över hur mycket tid du lägger på sociala medier gäller det att öva på att lägga ifrån sig mobilen, enligt Anne H. Berman.

– Stå emot! När du känner att du vill plocka upp telefonen – titta på himlen och hur molnen ser ut istället. Dagdröm lite grann. Vilka tankar får du då, när du har lite tråkigt?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset