15 minuter. Så lång tid tog det att knäcka Lexbase säkerhet. Nu ligger hundratusentals domar spridda över internet till allmän beskådan – helt gratis.

Den kontroversiella sajten Lexbase har hackats. Nu har hundratusentals personuppgifter och brottsmålsdomar läckt ut på internet för allmän beskådan. Enligt Marcin de Kaminski, nätforskare och rättssociolog vid Lunds universitet, ska det inte ha tagit längre tid än 15 minuter att skriva den kod som knäckte Lexbase.

– Jag har sett koden och hur den använts. Vad jag hört ska det inte ha tagit längre tid än så, säger han.

Att sidan skulle läcka var inte alls oväntat, menar han.

– De som ligger bakom sajten har affärskompetens men uppenbarligen ingen datorkompetens. Jag hade väntat mig att det skulle gå fort men inte såhär fort.

►IT-expert om hackingen: Föga förvånande

►Bahnhof stänger ner Lexbase

Personuppgifter knutna till domar läckte ut redan dagen efter lanseringen och på onsdagen hade även alla domar läckt ut. Baserat på den första läckan handlar det om domar tillhörande cirka 100 000 personer.

– Domarna ligger i princip oskyddade i en och samma katalog. Om man lyckats lista ut hur man får ut en dom kan man hitta resten. Det här är inget säkerhetsfel från sajtens sida. Det här är dumheter.

Enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet , kan det här bli en dyr historia för Lexbase då de spridit nedsättande uppgifter och därmed kan dömas för förtal.

– Ansvaret ligger i att man har spridit nedsättande uppgifter, vilket brottmålsdomar är. Det gäller även oskyldiga och brottsoffer som hängts ut. Att de blivit hackade gör ingen skillnad, säger han.

För att företaget ska kunna dömas för förtal krävs det att justitiekanslern tar upp fallet, vilket Schultz tror att hon kommer att göra.

– Den nuvarande justitiekanslern har varit extremt försiktig tidigare men det här är ett så pass exceptionellt fall så jag skulle inte bli förvånade om hon inte gjorde det.

►Han hängs ut i registret: Förjävligt 

Rasar: ”Kan förstöra mina barns liv”

Sajten Lexbase, som hänger ut dömda svenskar, har i skrivande stund fått över 16 JK-anmälningar och kritiseras just nu från alla håll och kanter. Men enligt Magnus Lindblom kan sajten medföra något bra. Han kom i kontakt med droger och kriminalitet redan som tonåring. När han var 20 år gammal begick han ett rån som han dömdes för. I dag är han 28 år, jobbar inom musikbranschen och har lagt sitt kriminella liv bakom sig.

– Lexbase är ganska snällt eftersom det bara går fem år tillbaka. Den tiden kan man ta tillvara på genom att styra upp sitt liv. För det tar ofta ett tag, säger han.

Även oskyldiga hängs ut i registret

Att han lyckades vända det kriminella livet till det liv har i dag handlar om att han fick rätt hjälp – och berättade att han begått brott för de i hans närhet.

– Jag berättade det här för min arbetsgivare efter bara två veckor så att jag skulle få en ärlig chans. Och just för att inte chefen skulle få reda på det från annat håll. På det sättet tycker jag Lexbase är bra.

Det stora problemet i samhället menar han snarare är hur tidigare kriminella behandlas. För att folk ska förstå att man faktiskt kan ordna upp sitt liv är det viktigt att folk förstår att det finns chans till bättring.

– Det stora problemet är inte uppgifterna, utan bristen på tolerans i samhället i sin helhet.

Han betonar att han egentligen inte gillar registrering av människor överhuvudtaget.

– Men det är min förhoppning att personer som avtjänar ett straff får jobba med sig själva och förses med verktyg som gör att de kan stå för det som de har gjort. Då kan man gå vidare till ett liv fritt från kriminalitet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset