HV71:s unge center Lias Andersson har mycket att blicka fram emot under året som kommer.
HV71:s unge center Lias Andersson har mycket att blicka fram emot under året som kommer.

Målen det kommande året är att ta en plats i SHL, spela JVM och draftas till NHL.Framtiden?– Jag ska ju vinna Stanley Cup. Så enkelt är det bara, säger Lias Andersson, 17.

Hans pappa heter Niklas.

Hans farbror heter Mikael.

Den ene har producerat 538 SHL- och slutspelspoäng och avgjort en SM-final. Den andre har 761 NHL-matcher och ett VM-guld.

För att nämna något från deras långa och framgångsrika karriärer, som även innehöll en annan detalj: båda var kapten i Frölunda.

Men när Lias 2014 flyttade från moderklubben Kungälvs IK valde han HV71. En stor anledning till det var att Niklas är så starkt förknippad med Frölunda.

– Jag slipper bli jämförd med honom här och på den vägen är det mest. HV är en jättebra klubb. Det var ett tufft beslut, men jag är jättenöjd i efterhand.

Lias föddes i Göteborg, men bodde de första åren i Chicago – där Niklas spelade då.

2001 åkte familjen tillbaka till Sverige och sedan växte den unge pojken upp sida vid sida med sin pappas ishockeykarriär.

– Han var en rätt smart spelare och det försöker jag ta med mig. Sättet han löste situationer på och passningarna han hittade.

"Bedrövlig på skridskorna"

Men fram till 12–13 års ålder fanns det spelare som var betydligt bättre än Lias i hans årskull.

Farfar Ronny påpekade hans svaga sida:

– Att jag var bedrövlig på skridskorna, helt enkelt. Jag tog verkligen åt mig, på ett positivt sätt. Och ville verkligen utveckla det. Tror ändå att det har varit positivt att man inte var bäst i unga år. Man har fått jobba hårdare.

Kanske räcker det för att hamna högre i NHL-draften än vad pappa och farbror gjorde.

1984 valdes Mikael som nummer 18. Fem år senare tingades Niklas som nummer 68.

– Det hade varit lite småkul att gå först i släkten. Kan man reta dem på julafton.

Men han föredrar att inte väljas av Los Angeles eller Tampa Bay – eftersom Niklas är scout för en av klubbarna och Mikael den andra.

– Att hamna i de två lagen skippar jag väl helst. Det hade väl blivit rätt mycket snack då, säger Lias, som i våras skrev på sitt första A-lagskontrakt.

Han spelade 23 SHL- och slutspelsmatcher för HV71 under gångna säsongen. Centern hoppas på mer speltid 2016–2017.

– Man vill slå sig in i laget på riktigt och försöka göra avtryck.

"Grämer mig"

Förra säsongen bidrog Lias dessutom till att Sverige tog silver i U18-VM. Han gjorde nio poäng i turneringen – men finalförlusten mot Finland är inte glömd.

– Den grämer mig lite fortfarande. Men det gör bara att man ännu mer vill vinna ett JVM-guld. Det är det allt handlar om. Man är verkligen inte nöjd någonstans med ett silver.

JVM spelas i Montréal vid årsskiftet

– Jag hoppas ta en tröja. Det är mitt huvudmål med säsongen.

Men han tänker också på annat: ta SM-guld – och vinna Stanley Cup.

– Det är nog alla killars dröm. Man får se vad NHL-laget som draftar mig säger att jag ska göra. Vill de ha mig om två år är jag redo. Vill de ha mig om tio år är jag också redo. Handlar bara om att jobba hårt varje dag och visa att man verkligen vill.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset