Malmös arbetslöshet är högre än genomsnittet i Sverige. Alla förändringar för fler jobb och enklare företagsamhet behövs. I mars 2014 välkomnade vi därför beslutet att låta tio food trucks ställas upp på Malmös gator. Sedan dess har inga food trucks synts till.

50 000 kronor är vad Malmö stad begär i årsavgift för tillståndet. Dessutom krävs att maten företrädesvis är både ekologisk och närproducerad. Malmös gatukontor vägrar också att ange de 30 tillåtna uppställningsplatserna.

Vi vägrar att se på när rödgröna regelivrare hindrar nya företag att växa fram. Därför presenterar vi tre förslag för fler food trucks: 1) Avskaffa riktlinjen om ekologisk och närodlad mat – lita på företagarna. 2) Sänk årsavgiften – låt nya jobb- och företagstillfällen växa fram. 3) Ange uppställningsplatser i hela Malmö – ge liv till Malmös gator och torg.

Street food-trenden sveper som en löpeld genom hela världen. I Köpenhamn och Stockholm är årsavgifterna noll respektive 12 000 kronor. Där är antalet food trucks också betydligt fler. Malmö stad borde ta trenden på allvar och riva hinder för företagare att skapa nya och riktiga jobb. För det behöver en stad med ett utbrett utanförskap.

Anton Wemander Grahm

​Arbetsmarknadspolitisk talesperson, LUF

Michel Anderlini

​Ledamot i Malmö stads demokratiberedning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset