Sätt in ordningsvakter i brottsutsatta områden tills fler poliser har utbildats. Det vill Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson efter den senaste tidens dödliga skottlossningar. ”Misslyckandet sträcker sig tyvärr tillbaka till alliansåren”, säger han.

Efter den senaste tidens skottlossningar vill Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson ha in ordningsvakter i utsatta områden.

– Lösningen, tills vi får fram alla de poliser alla är överens om, är att ha ordningsvakter på plats. En ordningsvakt kan ha god erfarenhet och kan göra att lugnet återställs. Det tillämpas redan i exempelvis Stockholms city, säger Johan Pehrson.

LÄS MER: Efter skjutningarna i Uppsala – Linnea, 20: ”Pågår någon slags normalisering”

M: ”Inte tillräckligt”

Liberalerna vill sedan tidigare öronmärka statsbidrag till kommunerna så att minst 2 000 fler ordningsvakter kan anställas. Johan Pehrson påpekar också att man redan 2016 föreslog slopad straffrabatt för personer mellan 18 och 20 år. Något som även S och justitieminister Morgan Johansson så sent som i juli i år hade med som ett av nio förslag för att få bukt med gängkriminaliteten.

– Misslyckandet sträcker sig tyvärr också tillbaka till alliansåren, där utbyggnaden av antalet poliser slog rekord vilket var glädjande, men sen drogs utbildningsplatserna ner. Vi stannade av, säger Johan Pehrson.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé riktar också kritik mot justitieminister Morgan Johansson och den förda politiken. M vill dubbla straffen för brott som begås av gängkriminella, vilket S sagt nej till.

– Man har vidtagit ett antalet åtgärder men inte tillräckligt. Vi har låtit gängkriminella få agera för mycket i fred under för lång tid och vi har stora integrationsproblem, säger Tomas Tobé.

LÄS MER: Justitieministern vill bygga ut fängelserna

S: Har skärpt straff och gett polisen pengar

Alliansen är bland annat överens om skärpta straff för gängkriminella, stärkt vittnesskydd samt vistelseförbud; att dömda gängkriminella under en tid inte ska få återvända till sitt brottsaktiva område. M vill även införa betald polisutbildning, något som Morgan Johansson sagt att han är beredd att titta på men att det måste kunna finansieras.

S och M har olika förslag för att fler unga kriminella ska kunna lyftas bort från skadliga miljöer och öka landets avhopparverksamhet.

Morgan Johansson har tidigare sagt att regeringen höjt straffen för olika våldsbrott, satsat mer pengar på polisen än vad myndigheten begärt och ökat antalet utbildningsplatser. Han har också lyft fram att straffet för grova vapenbrott skärpts, vilket gjort att man numera inte släpps ut i väntan på rättegång.

Metro har försökt nå Morgan Johansson.

LÄS MER: Fem skottlossningar under allhelgonahelgen

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset