Tre personer sitter just nu häktade på sannolika skäl misstänka för en rad brott.
Tre personer sitter just nu häktade på sannolika skäl misstänka för en rad brott.

I helgen hölls högskoleprovet runt om i landet. Mitt under pågående prov kunde Ekobrottsmyndigheten i samverkan med Polisen göra ett tillslag mot en fuskliga.

Ligan som kunde gripas misstänks att ha sålt en tjänst där de försåg deras kunder med rätt svar under provet med hjälp av hörsnäckor och annan teknisk utrustning. I lördags, mitt under pågående prov, kunde polisen slå till mot ligan.

– Vid tillslaget var personerna i full färd med att förse personer runtom i landet med de rätta svaren till högskoleprovet. Nätverket har tillhandahållit fuskarna avancerad teknisk utrustning, bland annat hörselsnäckor med vilka de under provet kunnat ta emot svaren, säger förundersökningsledare Per Hedman under en pressträff på tisdagen.

LÄS MER: Unik dom: 23-åring fälls för fusk på högskoleprovet – fastnade i fälla

Enligt honom har ligan annonserat tjänsten öppet på internet och omsatt stora belopp.

– Det här har pågått under fyra till fem år. Vi beräknar att de omsatt mångmiljonbelopp. Exakt hur mycket det omsatt vet vi inte, men det är klart överstigande 10 miljoner kronor. Att skriva högsta betyg, 2.0, kostade i höstas 170 000 kronor, säger han.

Händelsen ska ha arbetats upp av Ekobrottsmyndighetens underrättelseverksamhet under en längre tid. Under måndagen kunde tre personer häktas, på sannolika skäl misstänka för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grov osann försäkran.

– Fler personer misstänks för brott i ärendet, hur många kan jag inte gå in på. Vid fällande dom riskerar huvudmännen fleråriga fängelsestraff, säger Anna Leander, biträdande förundersökningsledare vid pressträffen.

LÄS MER: Debatt: Högre studier ska inte vara en klassfråga – avskaffa högskoleprovet

I samband med utredningen har även ett antal fuskare kunna kartläggas.

– Vi har kartlagt och identifierat ett stort antal fuskare runt om i landet. Hur många det rör sig om vill vi inte berätta. Vid samband med högskoleprovet konfronterades ett antal av de misstänka fuskarna. De delgavs misstanke, förhördes och vi beslagtog teknisk utrustning, säger Anna Leander.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset