Den misstänkta ligan består av åtta personer som agerat från Sverige.
Den misstänkta ligan består av åtta personer som agerat från Sverige.

Sverige kan vara drabbat av en av de största dataintrångshärvorna i svensk historia, rapporterar SVT Nyheter. Under måndagen kommer ett åtal att väckas mot en liga som misstänks ligga bakom tusentals datorintrång mellan under 2015 och 2016. Myndigheter, kommuner, finansiella organisationer, företag och ett politiskt parti kan ha drabbats.

På måndag kommer åtal att väckas mot en liga som misstänkts ligga bakom vad som kan vara en av de största dataintrångshärvorna i svensk rättshistoria. Det rapporterar SVT Nyheter.

Den misstänkta ligan består av åtta personer som agerat från Sverige, men även attackerat mål utanför landets gränser. Totalt omfattar målet 60 åtalspunkter.

LÄS MER: Springare utreds för dataintrång

Brotten ska enligt SVT ha begåtts från slutet av 2015 till och med att polisen gjorde tillslag den 3 oktober 2016. Värdet på bedrägerierna uppgår på över 40 miljoner kronor.

Ett 60-tal målsägare finns med i åtalet, allt som krävs för ett maxstraff. Men totalt ska bedragarna ha begått tusentals dataintrång mot företag, finansiella organisationer, myndigheter och kommuner. Även ett politiskt parti ska ha drabbats. Bland anmälarna återfinns stora aktörer som Skolverket, SJ och Lunds universitet. Enligt SVT:s källor ska flera av de drabbade att vara skyddsvärda, varpå förundersökningen kan komma att hemligstämplas.

Enligt SVT ska dataintrången ha kunna ske genom att skadlig kod skickats ut till företag och myndigheters mejllistor. Mejlen, som ska ha sett ut som att de kommer från en känd avsändare, ska ha innehållit skadlig kod som infekterat mottagarnas datorer när de öppnat mailet.

När bedragarna fått kontroll över målens datorer har man använt informationen där för att infektera fler datorer. Syftet med datorintrånget ska enligt SVT vara att komma över stora mängder pengar.

Företrädare för myndigheter, åklagare och polis kommer under måndagen att hålla en presskonferens om händelsen, rapporterar SVT.

LÄS MER: Stort dataintrång mot webbhotellet Loopia

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om hackare phishing