Under täcknamnet ”Taxi Tony” sålde ligan stora mängder kokain i centrala Stockholm. Nu åtalas nio män för inblandning i den stora knarkhärvan. Under några månader ska ligan ha sålt över ett kilo kokain till 180 personer.

TT Bild/Montage

Nio personer åtalas för att ha levererat kokain under namnet ”Taxi Tony”. 

Det var i maj i år som polisen lyckades spränga en stor liga som misstänks ha sålt kokain i Stockholm.

Nu åtalas nio personer från Stockholmsområdet för grovt narkotikabrott. Enligt åtalet ska ligan ha gått under namnet ”Taxi-Tony”, dit kunder kunde ringa för att köpa narkotika – som sedan kördes ut av ligan.

– Man har kunnat ringa in till en person och beställa. Han har i sin tur fördelat det här till två personer som kan åka ut och leverera. En av bilarna som har använts har varit en taxibil, eller i alla fall skyltad som en taxi, säger åklagare Lars Hedvall, vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.  

Tre av de misstänkta männen har även egna taxibolag. 

Det var polisen i Uppsala som först fick upp ögonen för ligan. Polisen drog igång ett omfattande spaningsarbete, där flera av männens mobiltelefoner avlyssnades.

Ligan ska haft en ”kundtelefon” dit alla köparna ringde för att få drogerna utlevererade. Tack vare att polisen avlyssnade den telefon fick man grepp om omfattningen av knarkhärvan. 

– Det är en telefon som vi menar är den som man i huvudsak ringer in till, det är samma telefon över hela tiden, säger Lars Hedvall.

Totalt ska kokainligan ha sålt runt ett kilo kokain, uppdelat på 1515 enheter, till 181 personer i centrala Stockholm under perioden 1 januari till den 4 maj 2013.

Nu väntar åtal mot flera av de personer som köpt knark av ”Taxi Tony”.

– Det är bara att konstatera att vi via telefonavlyssning fått fram misstankar mot att 181 personer har köpt narkotika. En stor del av dem kommer att åtalas i samband med rättegången, övriga kommer också att åtalas. Det finns redan de som tagits upp i rätten, säger Hedvall.

En 46-årig man från Järfälla pekas ut som ledaren för ”Taxi Tony”. 

– Det vi ser mot honom är att det är han som i telefonavlyssningen, menar jag , styr och ställer och ger uppdrag till de övriga.

När polisen slog till mot en av de misstänkta männens bostad så hittade man även 2,7 kilo kokain och 17 kilo cannabis i lägenheten, enligt åtalet.

Kunderna har fått betala runt 800 till 1000 kronor per enhet kokain. Och ”taxan” har varit högre om man beställt på senare tider under dygnet.

– Tittar man på beloppen, vad det har kostat, då förstår man att det gäller stora pengar, säger Lars Hedvall.

Polisen har även beslagtagit tillgångar i miljonbelopp som man misstänker att männen tjänat på narkotikaförsäljningen. 

– Numera jobbar man med att försöka ta vinsten av den brottsliga verksamheten. Det jobbar man med lika mycket som att få dem dömda för brottsligheten, säger åklagare Per Hedvall.

Åklagaren yrkar bland annat att den utpekade 46-årige huvudmannen ska få kvarstad för närmare 2, 4 miljoner kronor, där hälften ska vara pengar mannen tjänat på narkotikaförsäljning.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset