Straffen för djursmuggling är ofta låga i jämförelse med vapen- eller narkotikasmuggling.
Straffen för djursmuggling är ofta låga i jämförelse med vapen- eller narkotikasmuggling.

Fem miljarder kronor. Så mycket uppskattas den illegala handeln med husdjur omsätta varje år. Nu vill EU skärpa reglerna för att motverka smugglingen, rapporterar SVT.

EU-parlamentet vill att alla medlemsländer ska införa obligatorisk märkning av hundar, enligt SVT. Något som redan är ett krav i Sverige.

Anledningen är att man vill motverka den enorma illegala handeln med husdjur, som hundar och katter, genom att kunna spåra djurägarna.

►LÄS MER: Därför är det olagligt att lämna katten ensam

Enligt den tyska EU-parlamentarikern Renate Sommer omsätter den illegala handeln med djur ungefär fem miljarder kronor årligen.

– Man bedömer att trafficking av hundvalpar är den tredje mest inkomstbringande av alla illegala varor, direkt efter handeln med droger och vapen, säger hon till SVT Nyheter.

Trots att de ekonomiska vinningarna kan vara stora för djursmugglarna är straffen låga i jämförelse med vapen- eller narkotikasmuggling.

– Hunduppfödarna och smugglarna använder sig av bedrägeri. Smugglarna utfärdar falska tillstånd för husdjuren, djuren är normalt sett inte vaccinerade, de är alldeles för unga. En stor del av dem blir väldigt sjuka eftersom de inte är vaccinerade och dör efter väldigt kort tid, säger Renate Sommer till SVT.

LÄS MER: Killing kidnappades från djurpark – brändes och våldtogs

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur