Sport

Lika barn ska leka bättre

Frida Hansdotter.
Frida Hansdotter.

I fjol var de exakt lika bra. Den här säsongen ska det bli bättre.Storslalomåttan Maria Pietilä Holmner tycker inte att hon nått sin potential. Diton Frida Hansdotter ska fortsätta kliva uppåt.– Jag ligger bättre till än förra året, säger Hansdotter.

De kallar den kylskåpet. Det är backen dit solen inte når, där kylan håller snön torr och hård.

Det var där Frida Hansdotter, Maria Pietilä Holmner och många av konkurrenterna gjorde de sista träningsåken inför säsongspremiären i storslalom i österrikiska Sölden.

Känslan?

– Svårt att säga. Alla har olika stilar. Vissa åker bara runt och känner på det och andra åker för fullt. Men jag hittade mer och mer rätt mot förra säsongens slut och har byggt vidare på det. Det känns skönt, säger Hansdotter.

Testar vibrationsdämpare

Den 30-åriga slalomspecialisten delade åttondeplatsen i storslalomcupen med Pietilä Holmner förra säsongen. Hansdotter har som bäst varit femma i grenen i världscupen. I år är drömmen att ta sig upp på pallen.

– Men det krävs två kanonåk för att jag ska nå dit. Det räcker inte att vara snabb i några käppar, man måste vara det hela vägen, säger hon.

För att förbättra sina chanser har hon, liksom Maria PH med flera som kör på samma skidmärke, monterat en vibrationsdämpande stång fram på skidorna. Hon har testat den på ett par träningsläger och tror att den kan ge en fördel, särskilt på slagigt underlag.

– Det är intressant. För mig funkar den bra. Skidan blir mer stabil och när vi har åkt i lite tuffare backar sitter den bättre, säger Hansdotter.

Åker inte med munnen

Pietilä Holmner har ännu svårare än Hansdotter att säga var hon står inför premiären. Det beror till stor del på den vådliga cykelvurpan som "stal" flera tänder och viktig träning.

– Jag skulle inte rekommendera någon att göra det här. Att gå runt och ha huvudvärk är inte heller något som är superhärligt men det är tur att man inte åker skidor med munnen, säger hon.

Pietilä Holmner slog igenom i storslalom – minns VM-silvret i Åre 2007 – och var totaltrea i disciplinen 2013–2014. Förra säsongens åttondeplats var okej men 30-åringen tycker inte att hon har nått sin fulla potential.

Hon har genom karriären varit en stabil topp tio-åkare men har under perioder haft svårt att få till det i två åk. Vill man vara rolig kan man säga att åkningen tidvis varit tandlös.

– Jag sätter höga krav på mig själv. Jag letar efter en tuff åkning där jag ändå kan känna mig avslappnad. Det kan bli krystat och stelt. Jag vill för mycket ibland, säger hon.

Det återstår att se om det blir annorlunda den här säsongen.

– Jag är väl inte riktigt där jag vill vara. Tuffheten lyser lite med sin frånvaro. Men jag har mycket erfarenhet och har inte glömt hur man ska göra. Herregud, det är bara att åka järnet, säger hon.

Övriga svenskor i premiären är Kajsa Kling och Emelie Wikström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset