Metros Jonas Cramby delar ut en femma till Babette

Babette, Roslagsgatan 6
5 av 5
Vinkillarna Johan Agrell, Fredrik Lundberg och Jon Lacotte (tidigare från bland annat Gastons vinbar) har slagit sig ihop med kocken Olle Cellton för att öppna stans just nu mest omtalade kvarterskrog. Omtalad, så klart, för de fyra krögarnas renommé i foodiekretsar men också för att det här är exakt ett sådant sorts ställe som saknats i ett annars väldigt genomtänkt, utstuderat och ibland krampaktigt hippt Krog-Stockholm. Nu säger jag så klart inte att Babette inte är hippt. För det är det. Men det är hippt på ett sätt som man bara kan vara om man (åtminstone inte verkar) bry sig ett dugg om att vara det.

Lokalen är liten, enkel och inhyst i en före detta pizzeria. Menyn har ingen särskild inriktning utan ändras efter säsong och lust och all mat tillagas i den gamla pizzaugnen. Hälften av rätterna består som en konsekvens av sallader. När åt man en rolig sallad sist? Det kan jag säga att det gör man på Babette: de är samtliga som små, omtänksamma presenter och så goda att man vill tacka och bocka. Den grillade kycklingen är lika minimalistiskt perfekt som en Kraftwerkmelodi medan pizzorna är sega, goda och knapriga och kan både avnjutas vid baren, vid sittande middag eller som hämtvariant på väg hem från gymmet. Glöm i så fall inte att beställa ett glas väntvin, noga utvalt av den något överkvalificerade serveringspersonalen. Äkta vardagsmys.

Då och då gör Olle Cellton även egen pasta, bakar en kouig amann eller picklar en bit tunga – allt för att man ska vilja komma tillbaka, ofta.

Denna personliga matfilosofi följer även med till efterrätterna. Där de flesta krogdesserter just nu ser ut ungefär som om kakmonstret nyst på en tallrik, hittar man på Babette grejer som granita, chokladmousse, inkokt clementin. Clementinen hade visserligen antagligen smakat ännu bättre med en kula vaniljglass till, men jag gillar ändå självförtroendet och kompromisslösheten med att bara servera en oskalad, kokt citrusfrukt hel på en tallrik.

Överhuvudtaget serverar Babette mat lika klassisk och opretentiös som ett par 501:or. De verkar inte ha någon annan tanke än att servera den slags mat de brinner för och de drycker de verkligen gillar och det är väl egentligen det enda koncept man egentligen behöver?
 

 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset