Dottern Nova, 1,5 år, dog efter att ha satt popcornkärnor i halsen. Nu vill mamma Alexandra Östling upplysa andra om hur snabbt olyckan kan vara framme. På bilden även pappa Johnny.
Dottern Nova, 1,5 år, dog efter att ha satt popcornkärnor i halsen. Nu vill mamma Alexandra Östling upplysa andra om hur snabbt olyckan kan vara framme. På bilden även pappa Johnny.

Olyckan kan komma plötsligt. Det vet Alexandra Östling, 25, som förlorade dottern Nova i en kvävningsolycka. Nu vill hon varna andra föräldrar. "Jag kunde aldrig tro att några popcornkärnor kunde göra så stor skada", säger Alexandra.

Alexandra Östling, 25, kommer aldrig att glömma den där måndagen i december 2014. Hennes treåriga son var sjuk så hon var hemma tillsammans med honom och dottern Nova, 1,5 år.

Alexandra poppade popcorn som de åt upp tillsammans framför en film. Kvar i skålen låg de små kärnorna.

LÄS MER: Läkaren: Så ska du agera om ditt barn svalt något konstigt

Allting gick snabbt. Alexandra vände ryggen till någon sekund. När hon vände sig om igen såg hon Nova stå vid bordet, orörlig.

– Jag såg att hon inte fick luft och fick panik. Jag började slå och dunka i ryggen. Men jag förstod att jag inte skulle fixa det själv och ringde SOS.

Samtidigt som hon ringde 112 förlorade lilla Nova medvetandet. Hon blev blå om läpparna. ”Min dotter dör”, skrek Alexandra till larmoperatören. Hon fick prata med en sjuksköterska som sa åt henne att påbörja hjärt- och lungräddning. Den treåriga sonen stod bredvid.

Efter ungefär tio minuter rusade ambulanspersonal in och tog hand om Nova. De lyckades få puls på henne igen.

– Det var en enorm lättnad.

LÄS MER: Så syns du bäst i mörkret – fem tips som räddar liv

Nova fördes med ambulanshelikopter till Astrid Lindgrens barnsjukhus. Under åtta långa dagar kastades de mellan hopp och förtvivlan.

– De första dagarna fick vi veta att hon inte skulle överleva, sedan att hon skulle överleva. Dag fem misstänkte läkarna att hon var hjärndöd. Då började vi förstå att vi inte skulle få hem henne igen, berättar Alexandra.

Den 23 december 2014 dödförklarades Nova.

– Jag kunde aldrig tro att några popcornkärnor kunde göra så stor skada.

Alexandra har delat med sig av sin historia i ”Projekt änglabarn”, ett projekt som drivs av vännen Natasha Green via hennes blogg. Anledningen är att hon vill upplysa andra föräldrar om hur snabbt det kan gå när olyckan är framme.

– Framför allt bör man lära sig hur man ska agera när barn sätter i halsen. Och att det är viktigt att ha översikt över barnen. Tänk på att skära upp maten och inte låta små saker ligga framme, säger Alexandra som tycker att alla föräldrar borde erbjudas en kurs i hjärt- och lungräddning.

Drygt ett år har passerat sedan det hemska inträffade. Alexandra Östling säger att hon fortfarande lever i viss förnekelse.

– Jag har inte riktigt förstått vad som har hänt. Hennes saker hänger kvar i hallen, hennes rum står kvar. Man ljuger för sig själv. Det är svårt.

►LÄS MER: Att träna i vatten tidigt kan rädda ditt barns liv

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa